2023.11.09. 17:25:00 7345 262

Génmódosított élelmiszerek: Előnyösek számunkra vagy kockázatosak ránk nézve?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A génmódosítás egy összetett és etikailag általános vitát kiváltó téma a mai napig, pedig már nem újkeletű, csakhogy egyre nagyobb méreteket öltő eljárás. A GMO, azaz a géntechnológiával módosított szervezet nem csak a mezőgazdasági biotechnológiát érinti, hiszen a növények mellett már állati élő szervezetek genetikai anyagát is képesek módosítani.

GMO zöldségek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com GMO zöldségek

Az élelmiszeripar meglehetősen gyakran alkalmazza a génmódosítást oly módon, hogy egy kedvelt mezőgazdasági növényt új, általában ellenállósággal kapcsolatos tulajdonsággal ruházzanak fel általa. A génmódosítás útján megváltoztatot szervezetek fogyasztásának előnyeiről és kockázatáról állandó vita folyik a mellette és az ellene érvelő szervezetek között, ezért a legtöbb országban szigorú szabályozás van érvényben a génmódosított növények termesztésével és forgalomba hozatalával kapcsolatban (pl. címkézés).
Az Európai Unióban leggyakrabban kukorica, szójabab és cukorrépa kerül kapcsolatba a géntechnológiai eljárásokkal, amelyeket komoly kockázatelemzés előz meg. Számos országban engedélyezett a GMO élelmiszerek forgalmazása, de ez is inkább takarmányozási célra vonatkozik, viszont a termesztésüket ezen országok között is többen tiltják.

A génmódosítás előnyei:

A génmódosított növények létjogosultságát a környezet és éghajlat védelmével szokták indokolni. A változó időjárási körülményeknek, illetve nehézségeknek, a kártékony rovaroknak és gyomnövényeknek ellenállóbb növények kevesebb vegyszerhasználat mellett termeszthetők, valamint jobb terméshozamot produkálnak. Ezek a növények általában jobban tolerálják a vízhiányos időszakokat is, ezért az ivóvízkészletünk szempontjából ugyancsak fontos lehet a termelésük.
Ahhoz, hogy a véges termőföldeken a népességnövekedésnek megfelelő mértékű mezőgazdálkodás folyhasson, bizonyos génmódosítási eljárások azt célozzák meg, hogy a módosított növények magasabb tápértékkel - általában fehérje- vagy vitaminszint - rendelkeznek.

A génmódosítás kockázatai:

A génmódosított növények és állatok természetes élővilágba olvadása potenciális veszélyt jelenthet a helyi ökoszisztémákra, mivel például ellenállóvá válhatnak a gyomirtóknak az ezekkel keresztezett egyedek, vagy egyenesen a kevésbé ellenálló fajok kipusztulását is előidézhetik.
A morális és etikai aggályok mellett egészségügyi aggodalmak is fennállnak a génmódosított élelmiszerekkel szemben, hiszen a terület nem túl régi technológián alapul, így nem áll rendelkezésünkre (kellő) ismeret a hosszú távú egészségügyi hatásaikkal kapcsolatban.
(Most ne is ejtsünk inkább szót a génmódosítás és klónozás emberi vonatkozásáról.)

Forrás: www.nutritioncaresystems.com, www.europarl.europa.eu, www.agrarszektor.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...