Gluténmentes rántott hús? Létezik és finom!
A gluténérzékenység, ha egy családtagunkról kiderül, fenekestül felforgatja a táplálkozási szokásainkat. Joggal esünk kétségbe, ha a gluténérzékenység okán azt feltételezzük, hogy nem tudjuk elkészíteni az általunk imádott tradicionális ételünket, mint például a rántott húst. Azonban aggodalomra semmi ok, hiszen egyszerű praktikák bevetésével egyáltalán nem kell lemondanunk erről a finomságról.
A gluténérzékenység elsősorban a vékonybelet érintő autoimmun betegség, amely sajnos ma még nem gyógyítható, de diétával nagyon jól kezelhető. A glutén alkotóelemei a búzában található gliadin, a rozsban előforduló szekalin és az árpában jelen lévő hordein. Ezek a fehérjék a bélbe jutva helyi gyulladásos reakciót okoznak a gluténérzékenyeknek, és ez hosszú távon bélnyálkahártya károsodáshoz, továbbá a bélbolyhok eltűnéséhez vezet. A bélbolyhoknak nagy szerepe van a bélben található nyálkahártya felületnek, ami a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok zavartalan felszívódásához segíti hozzá a szervezetünket. Ezért is kell komolyan venni ezt a fajta érzékenységet, hiszen komoly hiánybetegségek alakulhatnak ki, ha nem figyelünk a gluténérzékenységre, mint betegségre.
Gluténmentes rántott hús
Hozzávalók 4-6 fő részére:
- 1 kg csirkemell
- 3 db közepes méretű tojás
- 50 ml rizsital (rizstej)
- ízlés szerint só
- 5 evőkanál burgonyapehely
- 5 evőkanál kukoricaliszt
- étolaj a sütéshez
Semmi mást nem kell másként csinálnunk, mint a régi bevált rántott hús készítésénél. A csirkemellet mossuk meg alaposan és vágjuk fel szeletekre, majd ízlés szerint sózzuk meg a húsokat. A tojásokat a rizstejjel keverjük ki. Rizstej helyett, ha arra van igényünk és nincs laktózérzékenységünk, akkor használhatunk tehéntejet is. A burgonyapelyhet és a kukoricalisztet bátran keverjük össze, és ebben az egyvelegben forgassuk meg a csirkét, majd a tojásban és újra a burgonyapelyhes kukoricalisztben. Ezután a felforrósodott olajban süssük ki. Mindössze 30 perc alatt elkészíthető és a kívánt körettel tálalható.
Forrás: glutenerzekeny.hu wikipedia