2024.01.26. 15:36:57 5251 201

Gyermekkort idéző kedvenc desszertünk: a madártej
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyerekkorunkban a nagymamák unokadédelgető finomságait varázsmeseszerű hangulat lengte körül. Az összes ínyencséghez – amit csak a mama tudott elkészíteni mindenféle titkos összetevőkből – társult egy izgalmas történet is. Mi pedig még tobzódtunk a mesék valósággal összefonódó mámorában.

Tojáshab - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tojáshab

Minden kétséget kizáróan elhittük például azt, hogy Tercsi galuskája ténylegesen pislogott. Mint utóbb kiderült azért, mert miközben a szabadban hűtötte: egy béka ugrott a tálba, és farkasszemet, akarom mondani békaszemet nézett a megrökönyödött szakáccsal. A madárlátta kenyér, amit nagypapa hozott a tarisznyájában vagy felöltője zsebében mindig finomabb volt bármilyen otthoni éteknél. A kicsik csillogó szemekkel, egymással versenyre kelve majszolták a kaland-látta falatokat. Természetesen a madártejnek is volt saját sztorija. Sőt, több is. Az egyik leggyakrabban idézett változat az volt, hogy tündérmadarak lepték el a padlást, és éjféltájt az idős asszonyok zománcos sajtáraikkal a kezükben lopakodtak lefejni a különleges nedűt. Ebből készítették az aranyszájú gyerekek számára a legízesebb desszertet.

A The Taste of Home érdekességként jegyzi meg, hogy az amerikaiak körében francia házias recepteket népszerűsítő Julia Child (akit a Julie and Julia című film tett újra híressé) egyik kedvenc csemegéje éppen a madártej volt. Nem csoda…

Madártejet nosztalgia nélkül készíteni nem lehet. Ezek a történetek szinte elözönlenek. Ez az eredetileg Franciaországból származó, világszerte népszerűvé vált desszert bár több néven ismert – Île flottante, lapte de pasãre, zupa nic, Floating Island stb. – képes mindenhol ugyanazt a habkönnyű élményt nyújtani. Mindenki élvezheti a selymes, ínykényeztető ízét, akár klasszikusan, akár módosított változatban készíti el azt.

Ha kedvet kaptál az elkészítéséhez, többek között a Nosalty-n is találsz néhány ihletadó receptet.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezek a természetes antibiotikumok erősíthetik az immunrendszered

Az antibiotikumok, vagyis az antimikróbás készítmények bevezetése óta gyökeresen átformálódott az emberek és mikroorganizmusok közötti kapcsolat mibenléte. Az orvostudomány egyik kimagasló lépése volt az, hogy olyan betegségek is gyógyíthatóvá váltak, amelyek azelőtt halálos kimenetelűek voltak. Bár e szerek használata továbbra is kulcsfontosságú a modern gyógyításban, mégis érdemes élni a természetes antibiotikumok kínálta lehetőséggel.

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?

Farmer farmer hátán – Mit érdemes idén tavasszal magunkra ölteni, már ami a farmert illeti?

A farmer alapdarab a ruhatárunkban. Szerintem nincs is olyan, akinek ne lapulna a szekrényében minimum egy példány ebből a darabból. Habár a farmer az örök divat jelképe is lehetne, azért bizonyos értelemben neki is alkalmazkodnia kell a folyton változó trendekhez.