Gyógyfüvekkel az anyatejért
Sokat és sok helyen olvashattunk már arról, milyen praktikák léteznek annak elősegítésére, hogy az édesanyáknál a szülést követően a lehető leghamarabb beinduljon a tejtermelődés, és legyen aztán elég, valamint tápláló a tej, hogy a baba megfelelően fejlődhessen.
Ilyen tippek például a rendszeres fejés, a stressz csökkentése, vagy a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés. Most azonban mutatunk arra is néhány példát, hogy melyek azok a gyógynövények és élelmiszerek, amelyek támogatják, hogy a laktációs időszak gördülékenyebb legyen, és biztosítani tudjuk gyermekünk számára az optimális táplálékot.
Gyógynövények a nyugodt babák és boldog mamák szolgálatában
A kakukkfű antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, ami segíthet a szoptatás alatt fellépő fertőzések megelőzésében. Emellett serkenti a tejtermelést, miközben enyhíti a stresszt és a szorongást, amely szintén befolyásolhatja a laktációt.
Az édeskömény talán az egyik legismertebb növény a témában. Jó hatással van a tejelválasztásra, mivel fitoösztrogén tartalmánál fogva hasonlóan működik, mint a női hormonok. Enyhíti a puffadást és a bélproblémákat is, amelyek sok édesanyát érintenek a szoptatási időszakban.
A kömény is igencsak kedvelt, számos kultúrában használják: növeli az anyatej mennyiségét, miközben szintén elősegíti az emésztést, és csökkenti a hasi fájdalmakat is.
A lucerna gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, és szintén különösen akkor hasznos, ha a termelődő tej mennyisége valamilyen okból kifolyólag csökkenni kezd.
Támogató élelmiszerek a szoptatási időszakban
Az omega-3 zsírsavakban bővelkedő lazac kulcsfontosságú tápanyag. Az egészséges zsírok nemcsak a tej minőségére vannak jótékony hatással, hanem segítenek a hormonális egyensúly fenntartásában is, ami alapvető a tejelválasztáshoz.
A spenót vasban, magnéziumban és folsavban gazdag, ezért szuper választás lehet ebben az időszakban.
A barna sör (alkoholmentes) élesztőt tartalmaz, amely szintén jótékony. A benne lévő B-vitaminok és ásványi anyagok pedig ugyancsak serkentően hatnak.
Az édesburgonya gazdag béta-karotinban, amely a tej minőségének javításában is szerepet játszik. Emellett segíti az anya energiaszintjének fenntartását, amely elengedhetetlen a szoptatás során.