2024.02.02. 17:50:49 7418 291

Gyógynövényekkel a felfázás ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A magyar köznyelvben felfázásnak nevezett alhasi fájdalom orvosi elnevezése a húgyhólyaggyulladás, vagy cisztitisz (cystitis). A legismertebb tünetek között szerepel a gyakori vizelési ingerrel együttjáró kis mennyiségű vizeletürítés, és az ezzel járó fájdalmas, csípős érzés; esetenként a véres vizelet, vagyis a hematuria; a kellemetlen kismedencei panaszok.

Jajj! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jajj!

Az urológusok szerint a túlnyomórészt nőket érintő húgyúti fertőzések gyakoribbak, mint gondolnánk. A kutatások szerint minden második nő élete során legalább egy alkalommal átesik egy ilyen jellegű gyulladáson. Azonban a szakemberek sem minden esetben javasolják az antibiotikumos kezelést. A nem komplikált kategóriájú cisztitiszes panaszok majd felében spontán módon, antibiotikumos kezelés nélkül is beállhat a maradéktalan gyógyulás.

A szakemberek álláspontja szerint mind a probléma megelőzésében, mind a kezelésében jelentős szerephez kell juttatni a fitoterápiás módszereket, azaz a gyógynövény terápiát. Ezek között kiemelve a gyulladáscsökkentő hatással bíró fitoterápiás készítményeket. Magyarországi (1991 és 2009 között végzett) kutatásokból kiderült, hogy a betegek közel 50 százaléka kevesebb, mint egy hét alatt mindenféle kezelés nélkül panaszmentessé vált. Természetesen az akut hólyaggyulladás esetében más a helyzet, és nem valószínű, hogy otthoni gyógynövény terápiával mindez tünetmentesíthető. Általában a prevenció és a felgyógyulási idő alatt is kulcsfontosságúnak tartják a bőséges folyadékfogyasztást, a fűszeres ételek és az alkoholfogyasztás mellőzését.

A gyógynövények erejére a kezdődő húgyúti panaszok kezelésekor is számíthatunk. Köztük talán a legismertebb a medveszőlőlevél. Dr. Gálik Ágnes fitoterapeuta azt javasolja, hogy a több órán át áztatott gyógynövényből készült teát legfeljebb egy hétig fogyasszuk. Optimális megoldás a vizelet lúgosan tartásának módszere, vagyis a medveszőlő kúra alatti tejtermék, zöldségféle és burgonya fogyasztása. A vizelet lúgosításának egy további módját adja a szódabikarbónás víz ivása (egy pohár vízbe egy teáskanálnyi szódabikarbónát kell keverni). A kúra során tulajdonképpen átmossuk a húgyutakat – ezért is szükséges a bőséges folyadékfogyasztás betartása. A vizelethajtó gyógyteák közül ezt a célt szolgálja a nyírfalevél, a zsurlófű és a kukoricabajusz is. A lapacho fa virágából készült tea ugyancsak hatékony gyulladáscsökkentőként van számon tartva. Abban az esetben, ha zavaros a vizelet, netán véres, és mindez hátfájással is kiegészül, ne halogassuk az orvoshoz fordulást.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...