Gyros és változatai házilag!
A gyors ételek közül talán még a gyros az, amit nagyobb lelkiismeret-furdalás nélkül szívesen megeszek, sőt, itthon is szívesen elkészítem. Bár tény, hogy pont a lényegét, a hús elkészítési módját nem igazán lehet leutánozni - és nem is akarom ;) -, de azért egész finom dolgokat össze lehet ütni viszonylag gyorsan, nagyobb erőfeszítés nélkül.
Az ok, ami miatt lelkiismeret-furdalás nélkül fogyasztok gyros-t az az, hogy ez a gyors étel tele van finom zöldségekkel a hús és a pita mellett. Ráadásul otthon szabad kezet kapunk, és bátran duplázhatjuk a zöldségadagot, ha akarjuk.
Ha vendégeket várunk, akkor az egyik legjobb döntés gyrost kínálni, mert előre elkészíthetjük, és a család vagy a baráti társaság tagjai maguk is összeállíthatják a pitájukat.
Ezt a házi gyros receptet eredetileg a Street Kitchen oldalán találtuk pár éve, és nagy sikerrel készítettük el már több alkalommal, így merjük ajánlani nektek is. Igaz, az évek során mi már egyszerűsítettünk rajta, a végeredmény ez lett:
Gyros recept házilag
A húshoz
Fűszerek:
- 4-5 tk oregánó
- 1 tk pirospaprika
- 4 tk szárított fokhagyma
- 3 tk só
- 2 tk őrölt fekete bors
- 1 tk őrölt szerecsendió
VAGY: használj Gyros fűszerkeveréket
- 1 kg csirke felső comb filé (bőrös)
- 2-3 ek olívaolaj
Készítsük el először a húst. A fűszereket keverjük össze, alaposan dörzsöljük be vele a húst, majd minimum egy órára tegyük a hűtőbe. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, kb. 30 percig. A sütőből kivéve vékony szeletekre vágjuk a húst, majd egy teflon serpenyőben kisebb porciókban átpirítjuk.
Házi pita - egyszerű tésztával:
- 210 ml víz
- 1 ek olívaolaj
- 350 g finomliszt
- 1,5 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 kávéskanál instant élesztő
A lisztet szórjuk egy nagy tálba, tegyük hozzá a sót és a cukrot, majd vegyítsük el alaposan. Készítsünk egy mélyedést középre, majd öntsük ide a folyadékokat, valamint az élesztőt, és dagasszunk. Amikor jó a tészta (nem tapad a kezünkre), lisztezzünk le egy deszkát, és tegyük ki rá a tésztát. 6 vagy akár 10 egyenlő részre is eloszthatjuk, készítsünk kis cipókat. Takarjuk le őket és 10 percig pihentessük - nem szükséges keleszteni, hiszen nem az a lényeg, hogy puffadt zsemléket kapjunk, pitát szeretnénk. A sütőt melegítsük 230 fokra, és tegyük be a gáztepsiket is, hogy azok is felhevüljenek. Nyújtsuk ki a 5 mm vastagságúra a kis cipóinkat, ügyelve rá, hogy egyenlő vastagságúak legyenek. Célszerű sodrófával kisodorni, hogy jól sikerüljön.
Szórjunk rájuk vékonyan lisztet, takarjuk újra le, és hagyjuk pihenni őket további 10 percig.
Ezután helyezzük a forró gáztepsikre őket, és süssük addig, míg kicsit megbarnulnak (kb. 5-8 perc). Rácson hűtsük ki őket. A pitát nyulanti receptje alapján készítettük a nosalty.hu-ról. Az elkészült kis pitákat akár le is fagyaszthatjuk, majd elővehetjük, amikor szükség van rá, a sütőben kiolvasztva olyan friss lesz, mintha akkor készült volna!
Gyros öntet (Tzatziki):
- 3 gerezd fokhagyma
- Só, bors ízlés szerint
- 3 ek olívaolaj
- 2,5 dl tejföl
- 2,5 dl görög joghurt
- 2 kígyóuborka
- ízlés szerint kapor
A fokhagymát összezúzzuk, majd minden hozzávalót alaposan összekeverünk egy habverő segítségével (kivéve az uborkát). Az ubit alaposan megmossuk, majd gyufaszál vékonyságúra vágjuk vagy lereszeljük, és hozzáadjuk a tejfeles, joghurtos görög szószunkhoz. Finom lesz!
Csípős szósz gyroshoz házilag (vagy akár máshoz is)
- 4-5 db kápia paprika
- 5 ek olívaolaj
- 1 tk só
- 1/2 tk őrölt fekete bors
- chili ízlés szerint (lehet friss vagy szárított)
A paprikákat 1 evőkanál olívaolajon pirítjuk, hozzáadjuk a chilit is, amikor úgy ítéljük meg, hogy összeesett, áttesszük egy turmixgépbe, és alaposan pépesítjük a maradék olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Kész is van.
Már csak az összeállítás van hátra.
Zöldségek:
- paradicsom
- Lilahagyma
- Jégsaláta, fejes saláta vagy káposzta
- Még uborka, ha szeretnél
A pita tetejét levágjuk, és a keletkezett zsebbe teszünk először is egy kis tzatzikit, zöldségeket, húst, ismét egy kis tzatzikit, még pár szelet hagymát és parit, majd csípős szószt, a legtetejére pedig ültessünk rá a levágott pita darabkát.
Gyros tál
Ha gyros tálat szeretnénk készíteni, akkor még sült krumplira is szükségünk lesz, esetleg rizsre - ki-ki ízlése szerint választhat. Ekkor egy tányérra rendezzük el a hozzávalókat. A pitát pedig félbe vagy negyedekbe vágjuk.
Jó étvágyat!