Ha egy görög desszertet próbálsz csak ki, akkor ez legyen az!
A téli időszakban sokunk szereti felidézni az elmúlt nyarak napfényes emlékeit, illatait és ízeit. Görögország szerelmeseinek dobbanhat most nagyobbat a szíve az Égei-tenger partjáról érkező desszert miatt. Meg persze mi többiek is szeretni fogjuk, mert a méz és a fahéj magyar kedvencek is, továbbá elkészíteni sem ördöngösség!
Természetesen a görög asszonyok százszor előbb kiszaggatják, mint ahogy mi először fogjuk, de sebaj! Az íz minden egyes percért megéri! De vigyázz, frissen készítendő, mert azon melegében a legfinomabb!
Mézédes Loukoumades recept, a görög mini fánk
A tészta hozzávalói és elkészítése:
- 240 ml langyos víz
- 7 gr szárított élesztő
- 1 ek. porcukor
- 200 gr átszitált finomliszt
- (1 liter növényi olaj a sütéshez.)
Az élesztőt és a cukrot öntsük bele először egy nagyobb tálban lévő vízbe, majd lassan adagoljuk hozzá a lisztet is. Állítsuk össze a tésztát kézzel, és konyharuhával letakarva tegyük félre, míg a tészta a duplájára nem dagad.
Egy nagy serpenyőben közepes lángon hevítsük fel az olajat, a meglehetősen ragacsos tésztából megvizezett kanalak segítségével szaggassunk halmokat. A tészta előbb alámerül, de másodperceken belül felúszik az olaj tetejére. Forgassuk óvatosan a golyókat úgy, hogy minden oldaluk aranybarna és ropogós legyen. Sütés után konyhapapíron hagyjuk lecsorogni a felesleges olajat.
A szirup hozzávalói és felhasználása:
- 17 gr méz
- 120 ml víz
- Fél tk. őrölt fahéj
- Reszelt citrom- és narancshéj ízlés szerint
Az összetevőket egy kis lábasban keverjük el, és forraljuk össze. Rögtön, még melegen forgassuk bele a kisütött golyókat.
Tálalás szezámmaggal
A szirupos golyókra eloszlatva hintsünk rá úgy két evőkanálnyi szezámmagot. A különösen édesszájúak pedig csurgathatnak a desszertre még egy kis mézet!
Forrás: houseandgarden.co.uk