2016.10.22. 17:46:58 17160 398

Ha október, akkor sütőtök! – Ne hagyd ki a fincsi krémlevest
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gyerekek, és a gyereklelkű és felettébb kreatív felnőttek már javában gyártják a töklámpásokat, egyéb faragványokat, mely néhány éve lett az október végi, november eleji időszak egyik fontos kelléke. Ha Te inkább a gasztronómiai élvezeteknek hódolnál, idén se maradjon ki a házi étlapodról a sütőtökből készült krémleves!

Leves sütőtökből - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Leves sütőtökből

Hogy idén kicsit másként gőzölögjön az asztalodon ez a finomság, néhány receptet ajánlunk hozzá.

Gyümölccsel feltuningolva

Hozzávalók:

  • 70 dkg sütőtök

  • 1 db hagyma

  • 1 db gyömbér

  • 20 dkg burgonya

  • 8 dl alaplé

  • 2 evőkanál étolaj

  • 35 dkg almakompót

  • 4 evőkanál tejszínhab

  • só, bors

A tököt megmossuk, meghámozzuk, magját kiszedjük, majd a húst nagyobb darabokra vágjuk. A burgonyát megtisztítjuk, meghámozzuk, felkockázzuk. A hagymát, gyömbért szintén megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk.

A felaprított zöldségeket a felhevített olajon megpirítjuk, kicsit megpároljuk, majd az alaplével felöntjük. Körülbelül 20 percig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ha kész, az egészet botmixerrel pürésítjük. Az almakompótot feldaraboljuk és belekeverjük a levesbe, majd sóval, borssal ízesítjük az egészet. Tálaláskor mehet rá egy kis tejszín, frissen őrölt bors. Ínyencek egy kis szalonnát is piríthatnak a tetejére.

Krémleves sütőtökből, kicsit egzotikusan

Ez kell hozzá:

  • 80 dkg hokkaido tök

  • 60 dkg burgonya

  • 1 hagyma

  • 1 db citrom

  • 1 db gyömbér

  • 2 evőkanál vaj

  • 1 csokor koriander

  • 1 liter zöldséges alaplé

  • 0,5 dl kókusztej

  • só, frissen őrölt bors, szójaszósz

A tököt megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, a húsát nagyobb darabokra vágjuk. A burgonyát mossuk, hámozzuk, felkockázzuk. A citrom levét kipréseljük, a hagymát, gyömbért meghámozzuk, apróra vágjuk. A vajat egy edényben felolvasztjuk, a fent megtisztított, feldarabolt hozzávalókat beletesszük, megpirítjuk, kicsit megpároljuk. Mehet rá az alaplé, kb. 20 percig főzzük. Ha kész, jöhet a pürésítés.

Ha ezzel megvagyunk, beleöntjük a levesünkbe a szójaszószt és a kókusztejet, elkeverjük, majd az egészet még egyszer felforraljuk. Citromlével, sóval, borssal ízesítjük. Tálaláskor friss korianderlevél kerüljön a levesre.

„Karamell” és tök? Naná!

Ezt szerezd be hozzá:

  • 35 dkg hokkaido tökhús

  • 1 db burgonya

  • fél teáskanál oregánó

  • 3 evőkanál repceolaj

  • negyed teáskanál őrölt római kömény

  • 2,5 dl zöldséges alaplé

  • 3 evőkanál főzőtejszín (15 %-os)

  • 2 db vöröshagyma

  • 7 db zsályalevél

  • 2 evőkanál barnacukor

  • 4 dkg félkemény sajt (ha lehet, édesebb fajtát válasszunk)

  • só, bors

A burgonyát és a tököt megmossuk, előbbit meghámozzuk, és nagyobb kockákra vágjuk. 1 teáskanál repceolajjal, sóval, borssal és az alaplével összeforraljuk és 15 percig állni hagyjuk. Ha ez megvan, hozzáadjuk a főzőtejszínt és az egészet pürésítjük, majd sóval, borssal, római köménnyel, oregánóval ízesítjük.

A megpucolt, felkarikázott hagymát és a zsályalevelet a maradék olajon megpirítjuk, meghintjük cukorral és nagyjából 5 percig sütjük, amíg a hagyma a cukorban meg nem karamellizálódik.

Ha kész, a levest tányérokba merjük, és a karamellizált hagymával, zsályával a tetején, egy kis sajttal megszórva tálaljuk.

Forrás: brigitte.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...