Ha spárga, akkor ez a krémleves! Nyam!
A zsenge spárga folsav tartalma miatt elengedhetetlen tavaszi fogás, és az egyik legfinomabb dolog, amit készíthetsz belőle, az a spárgakrémleves. No de nem akárhogyan ám, hanem fehérborral megbolondítva. Íme, az izgalmas recept!
Sárga vagy zöld spárga?
Nos, a zöld spárga íze egy kicsit jellegzetesebb, a sárgáé egy kicsit semlegesebb, így ez attól függ, mennyire rajongsz az ízéért. De nem csak ízben van különbség, ugyanis a zöld spárgának magasabb a klorofil, a C-vitamin és a karotin tartalma is. Ha csíped az ízét, akkor mindenképpen érdemesebb inkább azt megvásárolni. De nézzük a további spárga előnyöket. Tudtad, hogy ez a zöldség nagyon jól emészthető rostforrás, és segíti az emésztést, jót tesz a gyomrunknak? Pedig így van! Ezenkívül A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint is tartalmaz, de vas és kalciumtartalma is megemlítendő. A folsav miatt kismamáknak kötelező finomság!
Ha még többet szeretnél tudni a spárga áldásos hatásairól, akkor kattints ide!
A következő spárgakrémleves pedig egyszerűen elkészíthető finomság, és akkor sincs gond, ha nincsen éppen finom húsleves alapleved otthon, mivel ahelyett inkább fehérborral bolondítjuk meg az ízeket.
Spárgakrémleves
Hozzávalók kb. 4 fő részére:
- 200 g burgonya
- 500 g zöld spárga
- olaj
- 6-7 dl víz
- 125 ml fehérbor (száraz)
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 150 ml tejszín
- olívaolaj
- 4 szelet pirítós
Hámozzuk meg a krumplit, és vágjuk kisebb kockákra. Pirítsuk meg egy kissé olajon, majd öntsük fel a vízzel és a fehérborral. Ezután sózzuk, borsozzuk. Főzzük teljesen puhára.
Közben készítsük elő a spárgáinkat. Mossuk meg, és vágjuk félbe őket, vagy törjük ketté. A zsenge spárgasíp részt karikázzuk fel, és csak akkor adjuk a burgonyához, ha az már teljesen puha, mivel a spárgát csak 5 percig fogjuk főzni, hogy megmaradjon a vitamintartalma – a krumpli célja úgy is csak annyi, hogy sűrítsen. Amikor a spárga is megfőtt, az egészet leturmixoljuk vagy botmixerrel áttörjük. Ezután hozzáadjuk a tejszínt, és egyszer összeforraljuk.
Tálaláskor kockára vágott pirítóssal, esetleg parmezán forgáccsal és olívaolajjal kínáljuk.
Recept forrás: ritakonyhaja.hu
Még több spárgás receptért kattints ide!