Ha unod a lecsót: Itt a napcsókolta krémleves sült zöldségekből!
Az év bármely szakában jól tud esni egy finom, a friss zöldségek ízét idéző leves. A nyár utolsó heteiben még dúskálhatunk a kertből szedett terményekben, fogyasszuk is hát el őket íziben, ne menjenek a lecsóba!
Természetesen egy kiadós tojásos vagy rizses lecsóra se mondjunk nemet, de kibővíthetjük a repertoárunkat újabb és újabb ételreceptekkel is. A színes lecsó helyett kerülhet az asztalunkra egy szép piros étek:
Krémleves paprikából és paradicsomból
- 2-3 ek. olívaolaj
- 1 fej apróra vágott hagyma
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 2 nagy piros paprika durvára vágva
- 600 gr elnegyedelt paradicsom
- 400 gr apróra vágott paradicsom
- 1 liter alaplé
- fél maréknyi apróra vágott bazsalikomlevél
- Melegítsük fel az olajat egy lábasban és kezdjük elpárolni a hagymát, a fokhagymát és a paprikát, majd 5 perc elteltével adjuk hozzá az elnegyedelt paradicsomot és főzzük további 3-4 percig. Ezután adjuk hozzá a felaprított paradicsomot, az alaplét és további 250 ml vizet. Alacsony hőfokon hagyjuk összefőni bő 30 percig.
- A levest hegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni, hogy össze tudjuk turmixolni. Ha szeretjük a krémesebb állagú ételeket, át is szűrhetjük. Ízesítsük sóval, borssal és tálaláskor szórjunk a tányér levesek tetejére friss bazsalikomot. +1. Ha kicsit több időt tudunk szánni a leves elkészítésére, akkor az első lépés helyett járjunk el a következőképpen: Vágjuk fel a hagymát, a paprikát és a paradicsomot, tegyük egy kibélelt tepsibe, és mehet is rá egy kevés olívaolaj. Jó 60 percig 200 fokon süssük meg a sütőben, a sütési idő felénél egyszer jól átforgatva a zöldségeket. A sütés után el kell távolítani a paradicsom és a paprika héját. Lehet, hogy így macerásnak érezzük elkészíteni az ételt, azonban a sült zöldségek páratlanul finom ízt kölcsönöznek majd a levesünknek!