2017.07.20. 09:30:59 18841 364

Hányás, hasmenés, székrekedés? - Így nyugtasd meg a gyomrod!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nemcsak a nagyobb ünnepek tájékán, hanem ilyenkor nyáron is ki vagyunk téve a gyomorrontás veszélyének. Gondoljunk csak a melegben gyorsabban romló élelmiszerekre, a bizonytalan minőségű büfé ételekre a strandokon és sok-sok mindenre, amit hajlamosak vagyunk összeenni a nyaralás alatt. Szerencsére felháborodott gyomrunkat könnyen megnyugtathatjuk.

Gyömbértea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyömbértea

Vannak ételek, melyekkel helyre hozhatjuk a hibát!

Hányás-hasmenés

A leggyakrabban hasmenéssel kell megküzdeni nyáron. :) Ha nemcsak egy gyors lefolyású dologról van szó, akkor érdemes legalább egy napig odafigyelni az étkezésre.

Gyömbér

A gyömbérből készült tea, vagy kivonatok hányás, hasmenés sőt, terhesség alatt a reggeli rosszullét enyhítésében is segíthet. Felnőtteknek minden további nélkül adható, ám gyerekeknek nem ajánlott.

Alma

Az almában található pektin megfogja a székletet, viszont a rostoknak köszönhetően kíméletes, nem okoz utána szorulást. Savtartalma miatt hányásra annyira nem ajánljuk, illetve, ha magas a savunk, akkor sem. (Legalábbis nekünk nem szokott beválni.) 4 hónapos kortól akár csecsemőknek is adhatjuk.

Burgonya

A sima, sós vízben főzött burgonya ideális hasmenés, sőt, hányás esetén is, keményítő és rost tartalma miatt. Segít a puffadás leküzdésében is. Gyerekeknek is biztonságos.

BurgonyaBurgonya

Párolt sárgarépa

A főtt vagy párolt sárgarépa is fogja a székletet, nyomelemekben és vitaminokban is gazdag, így segít a talpra állásban. Gyereknél is beválhat, sőt csecsemőknél is.

Pirítós

Akkor is enni kell, ha éppen hányingerünk van, hányunk vagy megy a hasunk, mivel csak még kellemetlenebbül fogjuk érezni magunkat, ha nincs semmi, ami felszívja a gyomorsavat. Ilyenkor pár óránként érdemes elfogyasztani legalább egy pirítóst vagy kétszersültet - üresen. A dietetikusok még a következőket szokták javasolni a pirítóson és a fent említetteken kívül: fehér rizs, banán, almaszósz.

PirítósPirítós

Víz

A vízre azért lesz szükség, hogy a hányás és hasmenés következtében bekövetkezett folyadékveszteséget pótoljuk és hidratáljuk a testünket.

Székrekedés

A nem megszokott ételek és hely miatt akár székrekedés is előfordulhat a nyaralás során. Ekkor a következőt javasoljuk.

Kávé

A kávé és más koffein tartalmú italok segítenek a székrekedés kezelésében, növényi alapú antioxidánsai és a koffein segítenek, hogy a széklet rendszeres maradjon. Ha viszont émelyegsz a kávétól, akkor kerüld ezt a módszert, vagy igyál gyengébb főzetet. Teszteld mi válik be, és mi az ami nem.

A koffeintartalom miatt a fekete tea is hasonló hatással lehet, de a zöld tea is segíthet az antioxidánsok miatt.

Gyümölcslevek

A frissen facsart gyümölcslevek, smoothiek, turmixok és társaik, főleg a narancslé és a multivitamin (több egzotikus gyümölcsből készült) dzsúszok, nektárok segítenek leküzdeni a székrekedést.

Juice, tea, kávéJuice, tea, kávé

Víz

A víz is segíthet újra indítani a folyamatokat :), ha úgy érezzük, hogy dehidratáltságunk az oka a székrekedésnek. Felnőtteknek minimum 8 pohár vizet kell elfogyasztaniuk naponta.

Kefir, joghurt

Az élőflórát tartalmazó kefir és joghurt segít fenntartani a bélflóra egészségét. Reggel egy kefir néha többet ér bárminél. :) Hasmenés után is javallott fogyasztani ezeket, hogy helyreállítsd bélflórát, és segítsd a jó baktériumok szaporodását.

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az öregedés: amitől a legtöbb ember fél, pedig nem kellene

Az öregedéstől való félelem ma már szinte minden korosztályban tetten érhető, és egyértelműen negatív hatást gyakorol az egészségre és jóllétre. Bár régidők óta sokan abban reménykednek, hogy egyszer mindenki számára könnyen hozzáférhetővé válik az örök fiatalság széruma, ezidáig még nem került sor erre. Néhányak szerint viszont nem érdemes emiatt aggodalmaskodnunk, hiszen egy véges térben nem bizonyos, hogy létezhet az örökéletűség ajándéka. Mit tehetünk hát?

Pilates, egy népszerű módszer, amivel erőre kaphatsz

A Pilates első szemrevételezésre semmiféle különösen nagyobb kihívást és izom-megerőltetést nem igénylő gyakorlatsornak fest. A kipróbálását tervezők ezért könnyen beleeshetnek abba a csapdába, mint amelyikbe maga Dwayne Johnson a „kőnyűvő”, a The Rock is belehuppant. Mégpedig a The Game Plan (magyarul: a Gyerekjáték) című családi vígjátékban, amikor a balettről elmarasztalóan beszélt. Nos, aki látta a filmet, az tudja, hogy később megváltozott a véleménye. De, hogy miért érdemes sort keríteni a Pilatesre, illetve ezt a mozgásformát a napi egészség-karbantartó gyakorlatok egyikévé tenni? Nézzük!

Amikor a spenót és a csicseriborsó találkozik – Gyors és finom egytálétel a rohanós hétköznapokra

Ahogy hosszabbodnak a nappalok és kúszik felfelé a hőmérő higanyszála, annál kevesebbet szeretnénk a konyhában bíbelődni az ebéd, meleg vacsora elkészítésével. Szerencsére, egy-egy mentő ötlet mindig szembejön! Most egy spenótos, csicseriborsós verzió!