Használd ki az időt! – Finom recept mángoldból!
Bevallom, a mángolddal való első találkozásom nem volt túl sikeres. Enyhén odakozmált olajban úszott, így az íze, állaga sem volt valami kellemes. Úgy gondoltam, akkor a mi kapcsolatunk itt most szomorú véget ért. Szerencsére, nem így történt!
Több helyről, rokonoktól, barátoktól, kollégáktól kaptunk már, és szerencsére felfedeztük a benne rejlő lehetőségeket! Évről-évre újabb mángold recepttel gazdagszunk, ezek közül íme az egyik!
Muffinsütő+mángold=tuti recept
A hozzávalók listája nem éppen rövid, de semmi bonyolult, vagy nehezen beszerezhető nincs köztük:
40 dkg vagdalt hús
22,5 dkg liszt
40 dkg mángold
25 dkg paradicsom
25 dkg ricotta
2 gerezd fokhagyma
fél fej hagyma
10 dkg vaj
olaj
1 db tojás
7,5 dkg reszelt sajt
1 evőkanál jéghideg víz
só, bors, őrölt szerecsendió
Az elkészítés sem bonyolult, kevésbé gyakorlottak is nekiugorhatnak!
A tojásból, lisztből a vajjal, sóval, valamint a jéghideg vízzel omlós tésztát készítünk, és 12 darabra szedjük. Egy muffinsütőt (nem szükséges zsiradékkal kikenni) veszünk elő, és a kis mélyedésekbe egyenként kibéleljük a tésztával, majd hűvös helyre tesszük. A mángoldot 3 percig forró vízbe tesszük, kivesszük, nagyobb darabokra szedjük, majd hagyjuk megszáradni. A felkockázott hagymát, a húst, fokhagymát az olajon megpirítjuk, majd beletesszük a negyedekre vágott koktélparadicsomot, mángoldot belekeverjük, és addig főzzük, amíg mártás sűrűségű nem lesz. A ricottát beleszórjuk, sóval, borssal ízesíthetjük. kicsit hagyjuk hűlni, majd mehet a tésztával kibélelt muffinformákba. A mandulát, sajtot némi sóval összekeverjük, kis golyókat formálunk belőlük, majd a „muffinok” tetejére tesszük és kicsit „lenyomkodjuk”. 180°C-on, körülbelül 40 percig sütjük. Arra ügyeljünk, hogy fél óra sütés után szórjuk meg a „muffinok” tetejét egy kis vajjal. Salátával tálalva remek főfogás lehet belőle.
Forrás: chefkoch.de