Havas táj a tányéron: Kókuszkrémes pite
Sokan tartják úgy, hogy a gusztusosan elkészített, ízletes étel felér egy műalkotással. Nos, ez erre a nem túlságosan édes pite tortára duplán is igaz! A gyönyörű fehér rétegek bizony a hófödte hegycsúcsokra emlékeztetnek.
Rétegről rétegre finom, de nem túl tolakodó kókuszos íz és látványra is gyönyörű tortácska vár rád ezt a receptet elkészítve. A tészta és a krém egy nappal előre is elkészíthető (a hűtési idő miatt ajánlott is), így tálalás előtt csak a tejszínhabra és a kókuszforgácsra lesz gondunk.
Pitetészta
A tésztába kerülő finomra darált kókuszreszelék a vakon sütés közben izgalmasan ropogóssá válik.
3/4 csésze kókuszreszelék, lehetőleg tovább aprítva
1 csésze liszt
Fél csésze kockára vágott vaj
3-4 ek. jeges víz
1 tk. só
Forgassuk össze először a száraz hozzávalókat, majd morzsoljuk bele a vajat, hogy borsónyi nagyságú morzsává álljon össze az alap. Most adagoljuk hozzá a vizet, amíg össze nem áll a tészta. Fóliába csomagolva lapítsuk össze korong formára és tegyük a hűtőbe egy óra hosszára.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, és helyezzük bele az előkészített formába. A tészta túlnyúló részeit hajtsuk körbe a szélén. Negyed órára ismét mehet vissza a hűtőbe. A hűtési idő alatt kezdjük el előmelegíteni a sütőt 200 fokra.
A tésztát ezután szurkáljuk meg villával, és sütőpapírral történő borítás után töltsük fel száraz babbal, hogy ne hólyagosodjon fel. 10-12 perc alatt süssük aranybarnára a sütő alsó harmadába rakva a rácson. Sütés után hagyjuk kihűlni.
Fehércsokis réteg
2 ek. apróra vágott, majd megolvasztott fehér csokoládé
A megsült és kihűtött tésztára olvasztott fehér csokit csorgatva nem csupán azt akadályozhatjuk meg, hogy a pudingos krém eláztassa azt, de egy extra textúrát is kap általa a desszert.
Pudingos krém
A tölteléknek használt krém kókusztejjel készítendő, hogy az kellően gazdag és krémes legyen.
Fél csésze (kókusz)tej
400 ml dobozos kókusztej
1 egész tojás és egy tojássárgája
3 ek. kukoricakeményítő
1 és egy negyed csésze kókuszreszelék
⅓ csésze kristálycukor vagy helyettesítő alternatívája
2 tk. vaníliakivonat
Negyed tk. só
Keverjük habosra a tojást a tejjel és a kukoricakeményítővel. Melegítsük fel a kókusztejet, ebbe tegyük a kókuszreszeléket, a cukrot és a sót. További 5 percig mérsékelt lángon melegítsük tovább a teljes olvadásig. Lassan adagoljuk hozzá a tojásos keveréket. Folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be a pudingot. A tűzről levéve adjuk hozzá a vaníliát is, végezetül öntsük bele a fehér csokival megkent pite tésztába a kész pudingot. Lefóliázva min. 2 órán át hűtjük.
Tejszín és díszítés
1 csésze (35%-os) tejszín
1 ek. porcukor vagy alternatív helyettesítője
A szóráshoz:
⅓ csésze reszelt fehér csokoládé
1!3 csésze pirított kókusz
Készítsünk kemény tejszínhabot, és öntsük rá a pudingos rétegre. Tálaláskor szórjuk meg pirított kókuszreszelékkel és fehér csoki forgáccsal.
Figyelem! Karácsonyi receptjátékunk utolsó napjához érkeztünk, küldd el még ma saját receptedet, hogy te is részt vehess a játékban!
Forrás: www.chatelaine.com