Házi kréker ínyenc vendégeknek
Ha már unod a bolti ropogtatni valókat, várd házi krékerrel a vendégeket. Szezámmagos és sajtos verzióban is elkészítheted, igazán ízletes és egészséges verziója a zacskós változatoknak. Sem térfogatnövelőt sem mesterséges anyagokat nem tartalmaz.
Házi kréker - recept
Hozzávalók
- 50 dkg liszt (fele graham és fele fehér liszt)
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- fél csomag szárított élesztő
- 240 ml víz
- 70-80 ml extra szűz olíva olaj
A szóráshoz:
-
- verzió: 1+1 tk szezámmag, egész mák, és 1 mk nagyobb szemű só
-
- verzió: 4 dkg reszelt parmezán, 1 mk provance fűszerkeverék, 1 mk só
Elkészítés
A tészta hozzávalóit keverjük össze, és alaposan dagasszuk meg (géppel 10 perc).
A tésztát takarjuk le, majd kelesszük duplájára. A megkelt tésztát 4 egyforma cipóra vágjuk.
A cipókat egyenként kinyújtjuk 1-2 mm vastag lapokká.
TIPP: Lehetőleg sütőpapíron, egy pici liszttel meghintve nyújtsuk ki. 2 lapra szórjunk szezámos-mákos keveréket. A másik kettőre parmezánosat. A fűszereket csak egyszerűen szórjuk a tésztákra, amiket a sodrófával nyomjunk, sodorjunk bele.
Szeleteljük rombusz alakúra a tésztát, majd sütőpapírostul tegyük a sütőbe.
170 fokos, előmelegített sütőben 13-15 perc alatt süssük őket ropogósra.
TIPP: Nagyon fontos, hogy ropogjon a kréker. Ha nincs eléggé megsülve, akkor rágós lesz. Viszont arra is figyeljünk, hogy ne égjen meg. Egyszóval, ne hagyjuk magára a sütés során.
Forrás: Hadarik Rita via delimano.hu