2022.08.05. 12:00:48 9280 283

Házi zsemle – ha te is inkább otthon sütnéd
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kenyérsütéssel ellentétben a zsemléket nem kell hosszasan sütni, elég 10-15 percig bekapcsolni a sütőt és már készen is van az ízletes házi zsemle. Ez a nagy melegben és az emelkedő rezsi költségek mellett kifejezetten előnyös, ráadásul elkészíteni is pofon egyszerű.

Házi zsemle - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házi zsemle

Több házi zsemle receptet is kipróbáltunk már, de a legegyszerűbbnek és a legfinomabbnak ez a joghurtos verzió bizonyult.

Joghurtos házi zsemle

  • 500 g finomliszt
  • 7 g élesztő (por változat)
  • Kb 1 dl langyos víz
  • 2 kis kanál só
  • 2 csapott ek cukor
  • 1 ek olívaolaj
  • Fél ek vaj
  • 2 dl natúr, ízesítés nélküli joghurt

A lisztet összekeverjük a sóval, a cukorral és az instant élesztővel. Ezután hozzáadjuk a szobahőmérsékletű joghurtot (ezt vegyük ki a hűtőből előtte),olivaolajat és a langyos vizet. A vizet inkább két részletben adjuk a tésztához, mert előfordulhat, hogy nem kell mind. Akkor jó a tésztánk, ha csak kissé ragacsos, ez a dagasztás során el fog múlni.

Gyúrjuk, dagasszuk a tésztát szívvel-lélekkel, ez a művelet akár 10-15 percig is eltarthat, jól ki kell dolgozni ugyanis a zsemléhez. Akkor jó, ha elválik a kezünktől és az edénytől is. Ekkor letakarjuk, és minimum fél órát kelesztjük. Körülbelül a duplájára kell, hogy megkeljen. Fogunk egy nagy gáztepsit, és kibéleljük sütőpapírral. A szépen megkelt, laza, gyönyörűen levegős tésztát 6-8 részre osztjuk, attól függően, hogy mekkora zsemléket szeretnénk. Elrendezzük őket a tepsiben, majd ismét letakarjuk és 20 percet kelesztjük.

A kelesztések közben bármit csinálhatunk: kiteregethetünk, játszhatunk a kutyával vagy a gyerekekkel, akár kötögethetünk is készülve a hideg időjárásra,a mit így a nyár közepén még nehéz elképzelni, de jön a tél. :)

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, légkeveréses üzemmódba helyezzük. A zsemléinket szépen megpaskolgatjuk vizes kézzel, majd betoljuk a tepsit a sütőbe.

10 perc után vegyük le 180 fokra hőmérsékletet, és hagyjuk további 5-10 percig sülni a kis zsemléinket (attól függ, mekkora zsömiket gyártottunk). Ennél a fázisnál egy kis olvasztott vajjal is megkenhetjük őket, attól még pirosabb lesz.

Letelt az idő, s voila a zsemléink már készeni vannak. Vegyük ki a tepsit, és hagyjuk kihűlni a zsemléket – ha bírjuk. Itt legutóbb még forrón elfogyott az összes.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...