2023.08.27. 08:38:09 6720 228

Hihetetlen! A középkori bőrápolási rutin nem sokban tér el a maitól
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A rendszeres bőrápolás fontosságát ma már kevesen kérdőjelezik meg. Egy hatékony bőrápolási rutin és néhány minőségi termék használatával a bőrünk sokáig fiatalos, feszes maradhat. Nem beszélve arról, hogy egy tiszta, bőrhiba mentes arcbőr több önbizalmat is kölcsönöz az ápolt „viselőjének”.

Bőrápolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bőrápolás

A bőrápolás több évszázados múlttal rendelkezik, melyet elsősorban a nők tartottak elengedhetetlennek. Az ókor hölgyei bár nem válogathattak a mai modern kedvükhöz, elvárásukhoz és pénztárcájukhoz kellőképpen igazodó öregedésgátló készítmények, szérumok és kezelések közül, mégis rendelkeztek olyan optimálisnak nevezhető bőrápolási szokásokkal, melyek hatékonyaknak minősültek.

Már a hat évezreddel ezelőtti Egyiptomban kimagasló figyelmet fordítottak az esztétikai szempontok érvényesítésére, így például különféle kozmetikumokkal védekeztek az erős napsugárzás és a rovarcsípések ellen. Az arcbőr szépsége érdekében különféle olajokat (ricinus, szezám, olíva stb.) használtak, és meglepő módon a bőrtisztításról is gondoskodtak. Ez utóbbit kíméletes szappanpasztával, vagy mézes-tejes arcpakolással, maszkokkal oldották meg. A hidratálásra pedig tejfürdőzést, a hámlasztásra és gyógyításra különféle gyógysókat alkalmaztak.

Az egyiptomiak mellett a görögök sem feledkeztek meg a test szépen és épen tartásáról. Mindezt drága olajokkal, természetes kozmetikai produktumokkal hajtották végre. Ugyanakkor a hajfestésre is komoly figyelmet fordítottak. Ami a bőrápolást illeti a görögök ragaszkodtak ahhoz, hogy főként helyi, lehetőleg saját készítésű szerekkel vitelezzék ki a bőrápolást. Ehhez kézenfekvő volt a friss bogyó-tej mixtúra vagy paszta készítése. Mézből és tejből pedig kiváló öregedésgátló krémeket állítottak elő.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint, melyben a Salernói Egyetem kutatócsapata vett részt, a középkori bőrápolási módszerek több téren is hasonlítanak a modern megoldásokhoz. Egy Trotula de Ruggiero nevű, a maga korában nagy hírnévnek és megbecsülésnek örvendő orvos, ránk hagyatékozott írásaiban olyan bőrápolási rutinokat jegyez le a középkorból, amelyek több szempontból is emlékeztetnek a maiakra. A kutatók a modern és a hagyományos kombinációknak tekintik a Trotula által lejegyzett szépségápolási technikákat. A 14. század elején élő orvos a bőrkezelésektől a hajfestésen át a szájhigiéniáig és a sminkekig többféle figyelemre méltó kozmetikai (gyógy)módot is részletesen megörökít kéziratában.

Ezen eljárások és termékek pozitív hatásairól érdemes ma is szót ejteni, hiszen a tudósok szerint Trotula olyan összetevőkről is említést tesz, melyeket a korszerű farmakológiában is alkalmaznak. Munkájában több mint negyven gyógynövény nevét említi, továbbá kitér az ásványi anyagokra, valamint a kozmetikumokban használható állati származékokra egyaránt. A középkori arctisztítást többek között fava babból előállított purifikálóval bonyolították le. A fava babot manapság is előszeretettel alkalmazzák kiütések, tályogok, szemölcsök ellen. Amennyiben a haj világosítása vagy erősítése volt a kitűzött cél, a megoldás: tojássárgája – melyet ma is sok helyütt használnak pakolásként a sérült haj táplálására, regenerálására.

A középkori arcápolás lépései kapcsán pedig azt állították, hogy még manapság is aktuálisak, hiszen jelen volt az előkezelés is, az alapos tisztítás, egyszerű hámlasztók, peelingek, funkcionális eszközök és kezelések igénybevétele. A tanulmányban arra is kitérnek, hogy a Trotula által hirdetett kozmetikai tippek és kezelési javaslatok több szállal kötődnek a legújabb koncepciókhoz. A hírneves orvos a salernói kutatócsoport szerint kulcsfontosságú szempontnak tartotta a megelőzésre fókuszálást, az ápolt megjelenésre törekvést, a bőr egészségének megőrzését, az esetleges bőrproblémák minél előbbi gyógyítását. Ez utóbbi tippek és tanácsok pedig manapság is praktikusnak és megfelelőnek bizonyulnak.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.