2021.08.20. 17:54:25 9200 239

Hogy "készül" a rendőrkutya?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hatóság kétségkívül legcukibb képviselői, a négylábú rendfenntartók, akik biztonságosabbá és alaposabbá teszik a bűnüldözők munkáját. Legyen szó akár keresésről, akár rendezvénybiztosításról, négy manccsal állnak a földön és segítik kétlábú társukat mindenben. De „kiből” lehet rendőrkutya és hogy zajlik a képzés?

Németjuhász - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Németjuhász

A kiválasztás

Ha arra gondolsz, hogy a rendőrkutya egy remek pedigrével rendelkező Rex felügyelő hasonmás és legtöbbször a németjuhász vérvonalból kerül ki, bizony tévedsz! Bár kétségkívül akad ilyen is, de négylábú rendőr bizony akár egy menhelyi keverék is lehet, itthon pedig igen népszerűek a belga juhász és a rottweiler kutyusok is a hatóságoknál. Ám erős képességeik miatt a vizslák, terrierek és a golden retrieverek is gyakoriak.

De akkor mi különbözteti meg őket a hétköznapi házikedvenctől?

A kiválasztott kutyusoknak rendkívül stabil idegrendszere és jó teherbírása van, folyamatosan a szabályoknak megfelelően oldja meg a feladatait. Az apportírozás (hétköznapi nyelven szólva a labda visszahozási készség) mániákus szintje például nagyon jól jön bomba vagy ember kereső állatoknál, míg az átlagból kiemelkedő szaglás lebuktatja a drog és cigaretta csempészeket. Készségeiket a képzéseken felmérik és erősségeiknek megfelelő speciális, például nyomkövető vagy épp járőrkutya oktatást kapnak. Ezek a képzések mindössze néhány hónaposak, azonban ezalatt leendő kétlábú társuknak (vezetőjüknek) is el kell sajátítani a közös munka elemeit.

Akkor is van kedve, ha nincs kedve

A kutyus akkor alkalmas rendőrkutyának, ha bármilyen (akár nehezítő) körülmény ellenére is elvégzi a feladatát. Tehát ha az otthoni Bodri melegben inkább fetreng, akárhogy próbálod rávenni a labdázásra, akkor egyelőre ti nem vagytok jó rendőrpáros. Az időjárási viszontagságok, más állatok vagy emberek viselkedése vagy például a talajkörülmények nem lehetnek befolyásoló tényezők egy rendőrkutyus számára.

Pozitív visszacsatolásra alapuló képzések

A kutyusok jutalomfalat központú képzése a hatósági ebeknél is igen jól működik. Így tanulnak meg maradéktalanul engedelmeskedni gazdájuknak, azonnal reagálni a behívásra, keresni, jelezni, szaglászni, és ami például egy járőrkutya esetében elengedhetetlen: a gazdit megvédeni.

Forrás: Egyedi kutya

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...