2020.10.21. 15:53:48 11709 294

Hogyan működik az immunrendszer, és hogyan erősítheted meg igazán?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy elég erős immunrendszerrel könnyedén átvészelheted a telet, amikor még több vírus van körülöttünk. Azt gondoljuk, hogy csak az influenza-szezonban dolgoztatjuk meg az immunrendszerünket, pedig az igazság az, hogy a testünk egész évben ki van téve a betegségeknek, fertőzéseknek, így az év 365 napján tennünk kell azért, hogy minden flottul menjen. Pandémia idején pedig ez fokozottan igaz.

Immunrendszer erősítése - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Immunrendszer erősítése

A koronavírus fenekestül felforgatta az életünket. Az első hullámot viszonylag könnyen átvészeltük, most azonban talán már mindenkinek van olyan ismerőse, akit utolért a vírus. Van, aki könnyen, szinte tünetek nélkül megúszta, maximum a szaglását veszítette el egy napra, van, aki kórházba került, és sajnos olyan is van, aki belehalt a fertőzésbe.

Kézmosással és maszkviseléssel talán-talán elkerülhetjük, hogy magunk is megfertőződjünk, de ha mégis elkapjuk a Covid-19 vírust, akkor minden az immunrendszerünkön múlik.

Mit tehetünk, hogy a vírussal minél gyorsabban elbánjunk, és a lehető legkevésbé terhelje meg a szervezetünket? Például megerősíthetjük immunitásunkat!

Mi is az az immunrendszer?

Az immunrendszer a tested természetes védekező rendszere. Ez a sejtek, szövetek és szervek bonyolult hálózata, amely összefog, hogy megvédje tested a betolakodók ellen: baktériumok, vírusok, paraziták, sőt gombák is lehetnek közöttük. Nem akarunk megijeszteni senkit, de mindenhol ott voltak, vannak és lesznek is. Otthon, a buszon, a boltban, az utcán, az irodában, de még a saját udvarunkon is.

Egy egészséges immunrendszer megvéd minket azzal, hogy először olyan gátat hoz létre, amely megakadályozza, hogy ezek a kórokozók bejussanak a testbe. Ezért is szoktuk azt mondani, hogy az elsődleges védekezési vonalunk a bőrünk, és ezért is olyan fontos most a kézmosás és a maszkviselés.

Ha valami mégis átcsusszanna ezen a gáton, az immunrendszer fehérvérsejteket és más vegyi anyagokat, valamint fehérjéket termel, amelyek megtámadják és elpusztítják ezeket az idegen anyagokat. Megpróbálják megtalálni a külső támadót és megszabadulni tőle, mielőtt elszaporodna. Ha nem sikerül a kutatás, az immunrendszer még jobban felpörög, hogy szaporodásuk során pusztítsa a betolakodókat. Ez azonban nagyon megterhelő lehet a számára.

Az immunrendszer millió különböző antigént képes felismerni. És képes előállítani azt, amire szinte mindegyik felszámolásához szüksége van. Ha megfelelően működik, ez a bonyolult védelmi rendszer képes megőrizni az egészségügyi problémákat a ráktól kezdve a közönséges nátháig.

Ha az egyensúly felborul

A mozgásszegény életmód, a nem elegendő alvás, az egészségtelen étkezés és a krónikus stressz mind hozzájárulhat a gyenge immunrendszer kialakulásához. Ha az immunrendszer kimerült, a baktériumok, vírusok vagy toxinok könnyedén eláraszthatják a testet. Mi ennek az eredménye? Beteg leszel.

Hogyan tehetsz szert egészségesebb immunrendszerre?

Ahogy már írtuk, az év minden egyes napján tenned kell érte, hogy az immunrendszered megfelelően fel tudja venni a harcot a betolakodók ellen. Tehát nincs csodaszer, az életmód viszont meghatározó lehet.

1. Testmozgás

Nem kell, hogy részletes edzéstervvel rendelkezz, de van egy egy minimum, amit megtehetsz. A kutatók szerint heti háromszor 20 perc gyors séta már jelentősen hozzájárul az immunitás kialakításához.

Egészséges étkezés

Az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. A magas kalóriatartalmú étrend nemcsak súlygyarapodáshoz vezet, de hajlamosabbá tehet a fertőzésekre is. Ráadásul a túlsúly számos egészségügyi problémával jár, amelyek az immunrendszert komolyan igénybe veszik.

Színes zöldségekSzínes zöldségek

Az ásványi anyagok és a vitaminok támogatják a testünket, együnk minél színesebben! Sötétzöld, piros, sárga, narancssárga zöldségek és gyümölcsök kerüljenek minden étkezéskor a tányérunkra. A bogyós gyümölcsök, a citrusok, az alma, a szőlő, a brokkoli, a kelkáposzta, a sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, a hagyma, fokhagyma, a spenót, a paradicsom mind-mind segítségünkre lehet.

Érdekesség: a tyúkhúsleves enyhítheti az influenza és nátha tüneteit, sőt, elősegítheti a gyorsabb gyógyulást, s ezt különböző tanulmányokkal is igazolták már. Csak pakold tele zöldségekkel, fűszernövényekkel!

Léteznek gombák, amelyek segítenek az immunrendszernek előállítani olyan vegyi anyagokat, amelyek hatékonyan szembeszállnak a fertőzésekkel. Ilyen például a reichi, a maitake és a shiitake.

Aludj jól!

A kialvatlanság fokozhatja a kiszolgáltatottságunkat a betegségekkel szemben. Fáradtan a betegségek is gyorsabban utolérnek, így igyekezzünk elegendőt aludni. Az elhízás és a cukorbetegség kockázata is nő, ha nem helyezünk hangsúlyt a kielégítő éjszakai alvásra, hiszen a testünk éjszaka próbál regenerálódni. Ha erre nincs lehetősége, könnyebben megbetegszik.

Kerüld el a krónikus stressz kialakulását!

A stresszhelyzeteket nem lehet kikerülni. Otthon, az iskolában, a munkahelyen, utazás közben - rendszeresen stressz ér minket, ez ellen nem tehetünk semmit. Az viszont csak rajtunk múlik, hogyan kezeljük mindezt. A stresszt ugyanis le kell vezetni, mert az állandósult, krónikus stressz megnöveli a stresszhormonok szintjét a szervezetben, melyek gyengítik az immunrendszer védekezőképességét. Mozgással, különböző technikákkal viszont könnyedén megbirkózhatunk a stresszes helyzetekkel.

Egy korábbi cikkünkben további ötleteket találsz stresszkezeléshez, a feszültség levezetéséhez>>

Forrás: webmd.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...