2022.09.30. 16:54:40 7842 251

Hogyan segíts, ha szorong a gyermeked?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Óvodásoknál és iskolásoknál is előfordulhat, hogy azt vesszük észre szorong a gyermekünk. A jelek egyértelműek: köröm- vagy akár ujjrágás, babrálás a hajjal, ujjakkal, füllel, vakaródzás, folyamatos köhécselés, szaporodó hisztik... Nem kell rájönnöd a pontos okára, anélkül is segíthetsz a kicsiknek.

Meseolvasás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Meseolvasás

A gyermekek nyelve óvodás és kisiskolás korban még egyszerű: mesékkel és játékkal tudunk hozzájuk a legjobban kapcsolódni, és ha valamilyen lelki gondot tapasztalunk, nehéz időszakon meg keresztül a gyermek (válás, iskolakezdés, negatív élmények) vagy csak azt látjuk, hogy szorong, de nem tudjuk, hogy pontosan miért, ez a két eszköz van a kezünkben ahhoz, hogy segítsünk.

Milyen meséket olvassunk a lelki problémák enyhítésére?

Általában a népmesék és a tündérmesék nagyszerű olvasmányok a gyerekeknek, ugyanakkor, ha célzottan szeretnél bizonyos lelki problémákat kezelni, akkor érdemes 4 könyvet a kezedbe venni. Az egyik egy osztrák írónő gyűjteménye, melyben különböző témák köré csoportosítva találjuk meg a meséket. Gerlinde Ortner, Gyógyító mesék és Új gyógyító mesék című kötete a kezünkbe adja az aduászt, ha fél az elalvástól, a kutyáktól a gyermek, vagy ha úgy érezzük, hogy szorong, és számtalan más lelki problémát is enyhíthetünk pusztán a felolvasásukkal.

Az elválással kapcsolatos félelmek esetén érdemes beszerezni a nemzetközi bestsellert, Patrice Karst gyönyörű meséjét a láthatatlan fonalról, ami összeköti azokat, akik szeretik egymást, akkor is, ha éppen nincsenek egymás mellett. A láthatatlan fonal c. könyvet a szakirodalom is jegyzi, igazi, terápiás olvasmány, a kisfiamnak minden este el kell olvasnom, és sokat segít az óvodás napok reggelein.

Beck Andrea Titoktündér kötetei is nagyon sokat segíthetnek a pozitív életszemlélet kialakításában, a hétköznapok megkönnyítésében, az önbizalom növelésében.

Milyen játékokat játszunk szorongás ellen?

Dr. Aletha J. Solter a Gyógyító és kapcsolódó játékok című könyvében megannyi játékötletet összegyűjtött mindenféle gyerekekkel kapcsolatos lelki probléma oldására. A játékokhoz legtöbbször kellékek sem kellenek, és pár perces gyógyító, szorongásoldó rutinként a napirendbe könnyedén beépíthetőek.

Általános tanácsként a pszichológusok egyébként azt szokták javasolni, hogy a nevetéssel és testi kontaktussal járó könnyed játékok (pl.közös hempergés a nagyágyon) segíthetnek a szorongás oldásában.

Fantasztikus hatása van a kuckózós játéknak is. Ennek a lényege, hogy építsünk egy kényelmes, puha takarókkal és párnákkal bélelt kunyhót közösen a gyerekkel, majd kuckózzunk be együtt. Vigyünk magunkkal egy kellemes fényű éjjeli fényt vagy ledes gyertyát, innivalót és ennivaló, és csak legyünk ott együtt. Ölbe is vehetjük egy gyermeket, picit ringathatjuk, simogathatjuk, beszélgethetünk is. Nehéz időszakokban olyan sűrűn játsszuk ezt a játékot, amilyen gyakran csak tudjuk. Nagyon jól feltölti a gyermeki lelket (és természetesen a szülőt is. )

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...