Hogyan védheted a környezetet az étkezéseddel? Eláruljuk!
Az étkezés ugyanolyan fontos része lehet a környezetvédelemnek, mint a tudatos hulladékgazdálkodás. Az hogy éppen mit eszünk, esetleg mit nem eszünk meg, nagymértékben befolyásolja a környezetünket. Ha segíteni szeretnél Földanyánkon, van néhány megszívlelendő tanácsunk!
Egy világszintű felmérés során kijelenthető, hogy főként az állattartás és a nekik termesztett táplálék miatt a mezőgazdasági területek a bolygó szárazföldjeinek 83%-át foglalják már el! Ha belegondolsz, hogy a maradékon kell osztoznia az embereknek és a vadvilágnak, hát nem túl fényes a természetes élőhelyek és a vadállatok helyzete.
Amit a vadon élő populációk számának csökkenése ellen tehetsz – a kutatók szerint:
1. Koncentrálj a növényi fehérjére!
- A bab, a lencse és a diófélék nagyszerű fehérjeforrások, igyekezzünk minél többféle ételt fogyasztani ezekből! Természetesen ez nem azt jelenti, hogy soha többé ne egyél húst, de a húsok és a zöldségek arányát az egészséged szempontjából is érdemes lenne felcserélned.
- A húsbevitel csökkentése a számítások szerint nagyban hozzájárulhat az erdős területek helyreállításához, és ez lássuk be, hogy a levegő minőségén nagyban javítana!
2. Élj maradékmentesen!
- A jelenlegi élelmiszerrendszer másik nagy kérdése a köztudottan hatalmas számban termelt hulladékunk. A becslések szerint ennek 30-40 %-át eldobott ételek teszik ki. A mostani élelmiszerárak mellett ez hatalmas luxus. A saját pénztárcánk is jól jár, ha nem pazarolunk, ugye?
- Az elpazarolt élelmiszerek a hulladéklerakókba kerülnek, és még több ott keletkezett metángázzal együtt jutnak a légkörbe, hogy aztán tovább rontsanak az üvegházhatáson.
3. Főzzél ma is magadnak!
A félkész és a kész termékek előállításához szükséges fosszilis tüzelőanyagok, víz és munkaerő is beleszámíthat ezek miatt a pazarlásba. Amikor csak lehet, fogyasszunk minél kevésbé feldolgozott élelmiszert! Időrabló? Lehet, de jobb tudni, mit eszel meg, így egészségedre is jobban vigyázhatsz!