2023.10.06. 15:37:21 5894 236

Hogyan vigyázzunk a bőrünk egészségére ősszel?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az epidermisz, dermisz és hipodermisz triumvirátusából kialakul a testünk legnagyobb szerveként ismert bőr, melynek speciális szereposztás jutott a homeosztázis, a test egyensúlyi állapotának fenntartása folyamatában. Bőrünk feladatai közé tartozik: a test belső hőmérsékletének szabályozása, valamint a belső szerveink megóvása a különféle mikrobák és kórokozók támadásai ellen. Már csak az előbb felsorolt védelmező funkciókra hivatkozva érdemes a figyelmünkre, gondoskodásunkra meg annál inkább.

Arctisztítás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Arctisztítás

A torta hab nélkül még hagyján, de az ember bőrnélkülisége egy élhető élettől megfosztottságot eredményezne – gondoljunk csak itt egy pillanatra az elevenen megnyúzatás egykori szörnyűséges tortúrájára, mely alatt a halálraítéltnek pokoli kínokkal kellett szembenéznie (pl. a hadvezér Bragadin törökök általi megnyúzása, majd bőrének szalmával való kitömése és közszemlére tétele).

A bőrápolást méltó helyen kell szerepeltetni, hiszen az egyén egyik „legbeszédesebb”szerveként helyzetjelentést nyújt annak lelki és egészségi állapotáról egyaránt. Az élettel telített, egészséges bőr egyik alapfeltétele a hidratálásban mutatkozik meg. A száraz bőr a „viselőnek” rossz közérzetet okoz, ugyanakkor jobban ki van téve az esetleges sérüléseknek – több tanulmány is megerősíti a bőrhidratálás kulcsponti szerepét a bőrszáradás megelőzése érdekében (a hidratáló krémek és növényi eredetű olajok különösen hatékonyak ebben).

A levegő hűvösebbé válásával egyre inkább sóvárogjuk a forró fürdőket. A kellemes melengető érzés mellett azonban számolnunk kell egy kellemetlenebb utóhatással is: a bőrszáradás problémájával.

A forró víz eltávolítja a bőr hidratált állapotát fenntartó természetes lipideket, melyek végül bőrviszketést eredményezhetnek. A fokozott vízveszteség miatti bőrszárazság akár ekcémát is előidézhet.

Az őszi időszakban a napfényintenzitás alacsonyabb mértékűvé válik, így a bőrnek nagyobb esélye és lehetősége nyílik a regenerálódásra – ilyenkor érdemes sort keríteni a pigmentáció kezelésére is.

Ó, és a sokak bosszúságát újra és újra felkeltő pattanások fölött sem hunyhatunk szemet, melyek ebben a szezonban újra „felszínre törnek”- ez is nagyrészt a páratartalom-változás számlájára róható fel, azonban az étrendmódosítás is befolyással lehet ezen állapot előidézésében.

Rendben, most, hogy szembesítettük magunkat az ősz beálltának bőrünkre gyakorolt hatásaival, az őszi bőrápolásról is szót ejthetünk.

Hogyan alakítsunk ki egy őszre hangolt bőrkarbantartó rutint?

  • mindenképpen a bőr finom mozdulatokkal történő tisztítására szükséges első körben sort kerítenünk kezdeti lépés gyanánt (reggel és este egyaránt, sőt: ha szükség van erre a bőrt érő hatások miatt, akár naponta többször is érdemes elvégeznünk a tisztítást, főként abban az esetben, ha zsírosabb arcbőrrel rendelkezünk)

  • soha ne hajtsuk a fejünket úgy a párnánkra este, hogy közben még rajtunk van a nappali smink – no, nem azért, mert egy újragondolt, személyre szabott arcképpel a párnánkon ébredünk, hanem azért, mert a nap folyamán felgyülemlett szennyeződéseket is eltávolítjuk a sminklemosás során

  • a reggeli tisztítás pedig azért fontos, mert ilyenkor távolítjuk el az anyagcsere-maradványokat, a fölösleges faggyút és az elhalt hámsejteket

  • amennyiben nem tisztítjuk rendszeresen és megfelelően a bőrünket, nagyobb valószínűséggel fognak pattanások éktelenkedni a felszínén, ugyanakkor a száradásra és az idő előtti öregedésre is nagyobb hajlandóságot fog mutatni a bőr

  • mindig a bőrtípusunknak megfelelő arcápolási termékeket szerezzük be, hogy az eredmény is magáért beszélhessen (a hidratálókrémek, a hyaluronos arckrémek, a szépítőolajok – pl. a szkvalán, valamint a glicerin ugyancsak segítenek helyreállítani a bőr természetes védőrétegét, és megőrizni a hidratáltságát)

  • ősszel se hanyagoljuk a fényvédő krémek használatát, melyek pajzsként védik a bőrt az UV-sugárzás káros hatásaitól.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.