2022.07.01. 12:00:49 7615 250

Hőségben csak óvatosan! A hőstressztől a hőgutáig
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kánikulában csábító gondolat egész nap a strandon lenni, és ha van lehetőségünk a legmelegebb órákban árnyékba vonulni, hűsölve átvészelni a hőségriadót, akkor jobb helyet nem is találhatnánk... Ugyanakkor egész nap a napon lenni még vízparton sem ajánlatos!

Napszúrás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Napszúrás

A hőség különböző mértékben terhelheti a szervezetet, és rosszullétet okozhat gyerekeknél, felnőtteknél és időseknél egyaránt. Ha ismerjük a jeleket időben cselekedhetünk, és a problémának megfelelően járhatunk el. Ezek a leggyakoribb egészségügyi bajok, melyeket a kánikula okozhat:

Hőstressz

Ingerlékenység és koncentrációs zavart jelezheti a hőstresszt. Az ásványi sókat és a folyadékot izotóniás sportitallal pótolhatjuk a leghatékonyabban ebben az esetben.

A hosszan tartó meleg egyébként rendkívül megterhelő a szervezet számára. Ilyenkor akarva, akaratlanul is kimerültebbek, ingerlékenyebbek és stresszesebbek vagyunk. Figyeljünk oda magunkra és másokra is!

Hőkimerülés

A fejfájással, magas pulzussal és szédüléssel járó hőkimerülés fizikai munka következtében jelentkezhet. Építőiparban, kertben tevékenykedők, sportolók különösen veszélyeztetettek. A só és vízhiányt kell enyhíteni a tünetek jelentkezésekor.

Hőkollapszus

Émelygés, szédülés, fülzúgás, elsötétülő látás és ájulás is bekövetkezhet a meleg miatt. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy figyeljünk embertársainkra és ne menjünk el senki mellett az utcán ebben a nagy melegben.

Hőpangás

Száraz száj, verejtékezés és hányás, valamint magas pulzus figyelmeztethet arra, ha valakinek hőpangása van. Sürgősen árnyékba, hűvösebb helyre kell vonulni, szellősebb, vékonyabb ruhába átöltözni vagy akár ruha nélkül lenni, hogy leadhassuk a hőt. A hőpangás akkor következik be, ha a verejték nem tud távozni, ezért is fontos a megfelelő öltözet a kánikulásban.

Hőguta

A hűvös, sápadt bőr és a verejtékezés hiánya valamint a hányás és ájulás egyértelműen hőgutára utal. A magas pulzus és a testhőmérséklet emelkedése is jelzi a rosszullétet. Akár életveszélyes is lehet ez az állapot, így azonnal orvoshoz kell fordulni.

Napszúrás

A napszúrás következtében túlmelegszik az agyunk és az alábbi tüneteket tapasztalhatjuk: fejfájás, fényérzékenység, hányinger, hányás, hőemelkedés, láz, száraz bőr, ami forró, magas pulzus, eszméletvesztés. Ha napszúrásra gyanakszunk pihenjük ki hűvös helyen, öltsünk szellős ruházatot, pótoljuk a folyadékot és a sót, borogassunk (homlok, végtagok). A légkondícionálót inkább közvetve, egy másik szobában élvezzük...

A nagy melegben akkor is pótolni kell a folyadékot és a sót, ásványi anyagokat, ha nem tartózkodunk a napon, ezért ügyeljünk oda az ivásra és az étkezésekre is. Ha nem bírunk enni, akkor csipegessünk gyakrabban. Együnk magas víztartalmú gyümölcsöket, például dinnyét. Kiváltképp a gyerekeknél és az időseknél ügyeljünk oda erre, de természetesen magunkról se feledkezzünk meg!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...