Hozd divatba a körtét, és tekerd karajba!
A sok-sok egzotikus szupergyümölcs és a hazánkban olyannyira közkedvelt alma mellett a körte valahogy nem tud labdába rúgni. Pedig a lédús, édes gyümölcs tökéletes rostforrás, önmagában is nagyon finom, és számtalan ízletes étel hozzávalója is lehet.
Mikor ettél utoljára körtelekvárt? (Azt meg sem kérdezem, mikor készítettél.) A gyümölcsöt nagyon sokan eléggé egysíkúan használják fel, pedig a körtebefőtt, a grillezett körte és a körtés sütemények mellett a körtével kiegészített húsételek is megérik a fáradtságot!
Körtével töltött karaj burgonyapürével
Hozzávalók:
4 szelet karaj
2 db nem túlérett körte
10 dkg (lehetőleg) füstölt sajt
1 marék dió
8 szelet bacon
1 ek. méz
só és bors ízlés szerint
egy-egy csipet oregánó, rozmaring, petrezselyem, majoránna, bazsalikom, édeskömény
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Eközben a hozzávalók soraiban szereplő fűszerekből készítsünk házi fűszerkeveréket, majd egy fólia darabon keresztül klopfoljuk ki egyforma vastagságúra a karaj szeleteket. Fűszerezzük meg a karaj szeletek mindegyik oldalát tetszőleges mennyiségű sóval és frissen őrölt borssal. Az előbb elkészített fűszerkeverékünket is dolgozzuk bele kissé a húsba.
Fogjuk a pucolt dióbelet, és aprítsuk fel durvára. Szeleteljük fel (vagy reszeljük le) a füstölt sajtot, és hámozzuk meg mindkét körtét. A kimagozott körtéket vágjuk fel cikkelyekre. A körte egy részét tegyük félre későbbre. Most, hogy elkészültünk minden töltelék előkészítésével, töltsük meg a karajszeleteket velük. Miután minden karajszeletbe került a töltelékből, tekerjünk a töltött húsok köré 2-2 baconszeletet.
Tegyük be a körbetekert és töltött karajokat egymás mellé egy tepsibe, majd takarjuk le alufóliával és süssük bő háromnegyed óráig. Az idő letelte után vegyük ki a tepsit a sütőből, és kenjük meg vékonyan mézzel a töltött karajok tetejét. A korábban félretett körte szeleteket is ekkor rakjuk a hús mellé. Ezután további 10-15 percig süssük még, míg a töltött húsokat borító bacon kissé ropogósra nem pirul. Köretként tálaljunk hozzá szerecsendióval megbolondított burgonyapürét.
Ha kedvet kaptál a körtéhez, főzz egy teljes menüsort Szép Heléna kedvenc gyümölcsének főszereplésével!
Forrás: www.pampuska.com