2020.10.14. 13:27:36 12493 302

Humor a tányérban: Ezek a legviccesebb ételneveink!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Furcsán csengő, vagy egyenesen megmosolyogtató elnevezésekből nincs hiány szép magyar nyelvünkben, éppen ezért nem meglepő, hogy számos vicces ételnév is lapul nagyanyáink receptes füzetében. Ráadásul ahány tájegység, annyiféle megnevezés. Gyertek velünk egy rövid, képzeletbeli körútra!

Mákos nudli | fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mákos nudli | fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu

No, és ott vannak a viták még arról is, hogy egyáltalán ugyanaz az étel az, amit más néven illetnek, és picit másképp is készítenek a „szomszédban”? Meddig tócsni a tócsni? A derelye pedig most pőrén fogyasztandó vagy forgassuk-e be, és mi van akkor, ha megtöltjük? Reménytelen. Maradjunk inkább csak a poénos neveknél!

Apácafingocska – Rögtön csapjunk bele a lecsóba a személyes kedvencemmel. Kevésbé bolondos néven apácasóhaj vagy selyemsutty a mendemonda alapján franciának tartott kis fánkocskák megnevezése. Sütés közben a légies tészta „szusszan” egyet. Amikor az egyik apáca éppen ezt készítette az apátság püspöke félreértette a hangot, és hiába lett tisztázva az eset, a süteményre ráragadt eme név.

Barátfüle – Semmi köze a fülemüléhez és a szerzetesekhez sem, sokkal prózaibb az elnevezés oka: Egy 19. századi budai vendéglő tulajdonosa volt Freund úr, aki kis tésztatáskákat töltött meg lekvárral, és (szabadfordításban) Freund-féle töltött táskáknak hívta az ételt. A kiegyezés után Barát néven éldegélt tovább, és a gefüllte német szó hangzása miatt csapódott az ételnévhez a fül szócska.

Nyögvenyelő – Aki szereti Jókai Mór műveit, biztosan olvasott már a legényről, aki azért nősült meg, mert megunta ezt az ételt. Ami nem más, mint a sztrapacska! A nehéz étel hamar eltelít, ezért egy nagyobb adagot már nehezebben gyűrünk le a torkunkon.

**Ördögpirula-- – Ha ilyen névvel még nem is találkoztál, de biztosan ettél már egérkét vagy sietős fánkot. Ez mind-mind ugyanaz a töltött, kissé franciás verzió! A könnyed, égetett tésztából picuri kis fánkocskák készülnek, amelyek bizony rengeteg cukrot tartalmaznak. Így amennyire finom, annyira „káros”. A népies elnevezés innen fakad.

Pöcsmácsik – A Dunántúlon és Zalában is hallható egy-egy hasonló étel említésekor, de néhol az édes nudlit is szokás így nevezni. Igen, igen, jó helyen kapiskálsz! Ugyanonnan ered a név, mint például az angyalbögyörő J

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...