Hűsítő receptsor görögdinnyéből
A nyár utolsó heteit gasztronómiailag is élvezzük ki! Frissítő és alacsony kalóriatartalmú ételek készíthetők görögdinnyéből. Leves, ital és desszert is készíthető a szezon egyik kedvenc gyümölcséből.
A spanyol konyha nagyszerű kiindulási alap, ha laktató és ízletes ételeket szeretnénk egy kis gyümölcsös csavarral az asztalra varázsolni. Lássuk, mi minden készíthető görögdinnye felhasználásával!
Görögdinnyés gazpacho
Hozzávalók:
8 csésze mag nélküli görögdinnye
3 db pácolt uborka
900 gr érett paradicsom
Egy csésze friss bazsalikom levelek
Negyed csésze friss lime lé
Fél tk. só
1 zöldhagyma
Elkészítés:
Vágjuk le a görögdinnye héját, majd kockázzuk is fel, ebből konyhai robotgépben pürésítsünk össze 6 csésze dinnyét, majd öntsük át egy nagy tálba.
A robotgépben pürésítsük össze két uborkát, a paradicsom kétharmadát bazsalikommal, egy lime frissen facsart levével és fél teáskanál sóval. Ezt keverjük hozzá a görögdinnyepüréhez, ezután a maradék görögdinnyét és a felaprított uborkát is tegyük bele. Végül keverjük hozzá a zöldhagymát. Egy nagy szorosan zárható fedélű edénybe hűtsük le a tálalásig.
Görögdinnye fresca
Hozzávalók:
8 csésze görögdinnye
Egy csésze friss lime lé
Egy csésze agave nektár vagy egyharmad csésze porcukor
1 Setzer (szénsavas alkoholos ital)
Lime szeletek
Elkészítés:
A görögdinnyét turmixgépben pürésítjük, és hozzá adjuk egy lime levét. Keverjük bele az agave nektárt, majd egy kancsóban, letakarva tegyük be hűtőbe. Jéggel teli poharakba öntjük, egy-egy lime-szelettel díszítjük.
Görögdinnyés granita
Hozzávalók:
Negyed csésze cukor
negyed csésze víz
fél csésze bazsalikom
5 csésze mag nélküli görögdinnye
negyed tk. só
Elkészítés:
Egy kis lábasban forraljuk össze a cukrot és a vizet, majd pároljuk tovább kb.2-3 percig, amíg a cukor fel nem oldódik. Vegyük le a tűzről, ezután adjuk hozzá a bazsalikomot és hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt szirupot, a dinnyét és a sót turmixgépben simára keverjük. Szűrjük át egy tepsibe, majd lefedve legalább 4 órán át fagyasszuk.
Tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékleten 5 percig állni. Egy villa segítségével kaparjuk szét a fagyasztott desszertet, végül osszuk szét fagylaltkelyhekbe.
Forrás: www.goodhousekeeping.com