2015.03.26. 10:40:05 13572 435

Húsvéti mandulás kalács megbolondítva
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Húsvétkor én az egész éves kalács lemaradásomat be szoktam pótolni. Idén sem lesz ez másként. Ha ti is szívesen készítenétek egy különleges kalácsot, akkor ajánlom figyelmetekbe ezt a mandulás finomságot, amit rummal és mandula likőrrel bolondíthatsz meg.

Mandulás kalács húsvétra | Fotó: Delimano - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mandulás kalács húsvétra | Fotó: Delimano

Mandulás kalács - recept

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 db tojássárgája
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 0,5 dl rum
  • 1 csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • 3 evőkanál barna nádcukor
  • 60 dkg simaliszt
  • 3 dl zsíros tej

A mandulás töltelékhez:

  • 10 dkg puha vaj
  • 8 dkg őrölt mandula
  • 5 dkg őrölt barna nádcukor
  • 2 cl mandula likőr (Amaretto)

Elkészítés:

Ez egy nagyobb kalács tésztája, én ezt mindig elfelezem és két kisebb kalácsot sütök belőle, különböző töltelékkel. Hogy a formáját megtartsa,és ne legyen lapos. Gyümölcskenyér, vagy kalács formában sütöm meg őket.

A tészta

Az élesztőt, egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatom. A lisztet nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot és egy csipetnyi sót. Közepesen lágy tésztává gyúrom, ekkor hozzáadom az olvasztott vajat és jól kidolgozom, hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva fél óráig kelesztem. Mikor megkelt, kettévágom és külön-külön megtöltöm a tésztákat.

A töltelék

A mandulát mielőtt megdarálom, száraz serpenyőben átpirítom, de csak világosra, mert ettől még intenzívebb, finomabb íze lesz. A vajat a cukorral és a darált mandulával, mandula likőrrel egyneművé keverem.

A kalács

A tészta egyik felét három egyenlő részre osztom, egyenként kinyújtom kb. 20x30cm téglalapra, a mandulás krémet elosztva három részre, mindegyik téglalapra simítok belőle és feltekerem, mint a bejglit. Mikor mindhárom téglalapot megkentem és feltekertem, akkor a három rudat összefonom, és kalácsformába teszem, konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztem, mielőtt megsütöm a tetejét tojássárgájával lekenem. Előmelegített sütőben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütöm.

A tölteléket az egész kalács tésztába is eloszthatjuk, de ha gazdagon akarjuk tölteni, akkor csak a tészta egyik felébe tegyük. Én így tettem. Miután a kalács megsült, rácson hagyom kihűlni, majd felszeletelem.

Forrás: Szabó Veronika via delimano.hu

További kalács receptek:

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A népszerű akril – Megéri-e ebből készült termékeket vásárolni?

Az akril népszerűségét leginkább költséghatékonyságának, könnyen megmunkálhatóságának, sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti. Az anyag ezen tulajdonságait figyelembe véve nem meglepő, hogy egyre több területen – a munkahelyi irodáktól a lakóingatlanokig – tartanak igényt a használatára. Könnyen tisztítható, sérülés esetén pasztával egyszerűen javítható felületének köszönhetően az otthonokban is gyorsan közkedveltté vált. Milyen egyéb ismérveivel nyerheti el a tetszésünket?

Főzés nélküli frissítő levesek – Ha beüt a forró szezon

A téli időszakban a melengető ételek, míg a nyári hőségben leginkább a hűsítő jellegű változatok fogyasztását részesítjük előnyben. Számos levestípussal még a főzéssel járó időt is megspórolhatjuk. Ilyenek a nyers zöldség- és gyümölcsfélékből, valamint fűszernövényekből készített hideg vagy hűtve tálalt levesek. Népszerűségüket alacsony kalóriatartalmuknak és gazdag tápanyagértéküknek köszönhetik, melyek fogyasztásában még a fogyókúrázók is örömüket lelhetik.

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.