2025.12.16. 17:49:58 1045 26

Igazi vaníliás puding – növényi alapon, mégis krémesen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A vaníliás puding akkor is lehet érzetre „igazi”, ha teljesen növényi alapú. Nem kompromisszumról van szó, hanem egy másfajta finomságról: könnyedebb, letisztultabb, mégis mély ízű desszertről, amelyben a vanília marad a főszereplő. Ez a változat nem utánoz, hanem önálló karaktert mutat – és meglepően hamar belopja magát a kedvencek közé.

Vanília puding készül Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vanília puding készül Fotó:123rf.com

A növényi tej választása – az állag kulcsa

A növényi puding lelke a megfelelő tej. A mandula- vagy zabtej lágy és semleges, a kókusztej gazdagabb, krémesebb végeredményt ad. Ha igazán selymes állagot szeretnél, érdemes a növényi tejet egy kevés növényi tejszínnel kiegészíteni. Ettől lesz az a bizonyos „kanálmegállító” textúra, amitől a puding igazán élménnyé válik.

Vanília mindenek felett

A növényi alapú desszerteknél különösen fontos a minőségi vanília. A vaníliarúd meleg, kicsit virágos illata szépen összefogja az ízeket, és természetes mélységet ad a pudingnak. Itt nincs tojás vagy vaj, ami elfedné – a vanília tisztán érvényesül.

A recept, amely bizonyítja, hogy a növényi is lehet addiktív

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 4 dl mandulatej vagy zabtej

  • 1 dl sűrű kókusztej vagy növényi főzőtejszín

  • 1 vaníliarúd

  • 3 evőkanál cukor vagy juharszirup

  • 2½ evőkanál kukoricakeményítő

  • 1 csipet só

  • 1 teáskanál vaníliakivonat (opcionális)

Elkészítés:

A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, a magokat kikaparjuk, majd a magokat és a rudat is a növényi tejhez adjuk. Lassú tűzön melegíteni kezdjük, hogy a vanília aromája szépen kioldódjon. Egy külön edényben simára keverjük a keményítőt a cukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a kókusztejet vagy növényi tejszínt. Amikor a tej már forró, de még nem forr, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a keményítős keveréket.

Alacsony lángon, türelmesen sűrítjük, amíg a puding selymesen be nem sűrűsödik. Levesszük a tűzről, eltávolítjuk a vaníliarudat, és ha szeretnénk, egy kevés vaníliakivonattal még tovább mélyítjük az ízt.

Tálalás új szemmel

Langyosan pohárkrémként is gyönyörű, friss gyümölcsökkel vagy pirított dióval rétegezve. Hidegen tökéletes alap tortákhoz, pitékhez, vagy akár reggeli desszertként granolával megszórva. Ha a tetejére egy vékony réteg barna cukrot szórsz, és óvatosan karamellizálod, elegáns, éttermi hangulatot kap.

Ez a növényi vaníliás puding nem „mentes alternatíva”, hanem egy önállóan is szerethető édesség. Könnyebb, mégis gazdag, letisztult, mégis élvezetes. Pont olyan, amit jó lassan kanalazni – és ami után nem hiányzik semmi.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...