2024.10.18. 12:49:51 305 7

Így befolyásolhatják hajkoronánk szépségét hormonjaink
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nők egyik legnagyobb rémálma, hogy az idő előrehaladtával, vagy valamilyen egészségügyi változás miatt veszítenek csillogó hajkoronájukból, és frizurájuk ritkulásnak indul. A hormonrendszer normális szintjének ingadozása több fronton is befolyásolhatja testük működését, és az egyik leglátványosabb terület, ahol ezek a hatások megnyilvánulnak, a haj. Ugyanis sajnos rendkívül érzékenyen reagál ezekre a változásokra, legyen szó pubertásról, terhességről, menopauzáról vagy az egyensúly más okból való felborulásáról.

Haj baj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Haj baj

Az ösztrogén és a progeszteron jelentős szerepet játszanak a haj egészségének megőrzésében, támogatják a hagymák működését, serkentve ezzel a növekedést, hozzájárulva a szálak élettartamának meghosszabbításához. Azonban amikor a hormonok szintje változik, például terhesség után vagy a menopauza során, az a haj minőségében is komoly károkat okozhat.

A menopauza idején az ösztrogénszint jelentős csökkenése miatt a szálak vékonyabbá válhatnak, könnyebben törnek, és lassabban nőnek. A progeszteronszint felborulásakor pedig, mikor az androgén nevű férfi hormonok relatív túlsúlyba kerülhetnek, akár férfias típusú kopaszodás is bekövetkezhet. És ez egy nő számára nagyon-nagyon rosszul hangzik.

A terhesség egy másik olyan időszak, amikor a testben zajló változások jelentős hatást gyakorolnak a hajra. Az ösztrogénszint megemelkedik, ennek következtében ékességünk dúsabbá, fényesebbé válik és általában kevésbé hullik. A szülést követően az ösztrogénszint viszont gyorsan visszaesik, ami miatt a folyamatok ismét belépnek a normál ciklusba, és utána akár fokozottan jelentkezhet hullás. Ez az úgynevezett postpartum hajvesztés, ami szerencsére általában néhány hónap alatt rendeződik.

A pajzsmirigyünk is lehet ludas! Az alul- vagy túlműködése hullást, szárazságot és töredezést okozhat. A hormonális egyensúly visszaállítása után azonban a frizuránk is visszanyerheti korábbi pompáját.

Mint mindenre, a stressz a hormonokra is hatással van, ezáltal hajunk állapotára is kihathat. Ha tartósan van jelen az életünkben a szorongó, nyomasztó időszak, az emeli a kortizol nevű stresszhormon szintjét, ami hosszú távon megzavarhatja a balance-ot.

Mit tehetünk az ellen, hogy elkerüljük, vagy megállítsuk a kellemetlen állapotot?

A prevencióban mindenképpen számottevő szerepe van a kiegyensúlyozott étrendnek, amely gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, valamint omega-3 zsírsavakban, segíthet abban, hogy a hajhagymák megkapják a szükséges tápanyagokat. Ezenkívül a hajápolási szokások, például a megfelelő hidratálás, a túlzott hőkezelés elkerülése és a rendszeres fejbőrmasszázs is jótékony hatásúak lehetnek.

Abban az esetben viszont, ha már fennáll a probléma, mielőtt elkezdenénk az öngyógyítást, mindenképpen érdemes felkeresni egy szakembert, és kideríteni, hogy a fent említett okok melyike okozhatja a bajt.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tápláló reggelik a nagy rohanásban – két bomba jó recepttel

Ugye neked is sokszor gondot okoz, hogy a reggeli kapkodásban valami olyat egyél, ami energiát ad, gyors és finom, valamint változatos is? Hidd el, sokan vagyunk ezzel így! Nem olyan egyszerű egy ilyen étkezést mindig összehozni, ráadásul egy jó reggelinél nem árt, ha megtalálható benne mindaz, ami megadja a kezdő löketet: a vitalizáló vitaminok, fehérjék és rostok. Egy tál joghurtos, müzlis, magvas, gyümölcsös vagy éppen asztalt gyümölcsös kombóval például okos dolog elkezdeni a napot, mert benne van minden, amire szükséged lehet a „kilövéshez”. Lehet, hogy így aznap még a Wonder Woman jelmezedet is a szekrényben hagyhatod!

Használd fel a szikkadt kenyeret! – Legyen belőle tonhalsaláta!

Csak azért, mert beköszöntött a hűvösebb idő, az még nem azt jelenti, hogy hanyagolnunk kellene a salátákat! Jöhet bátran most is, lehet belőle ebéd, vacsora, fogyaszthatjuk hús mellé, vagy éppen „magában”, ha kellően tartalmas.

Spórolási tippek, tudatos bevásárlólista

Impulzusvásárlás! Hűha, ugye neked is ismerős a kifejezés? Manapság annyira nehéz átgondoltan dönteni, amikor az áruházak polcai roskadoznak az árucikkektől. Még csak ki sem kell tenni a lábunkat a lakásból, hogy pénzt költsünk, a webshopok az egyik legnagyobb „vesztőhelyek” lehetnek azok számára, akik kicsit is hajlamosak arra, hogy meginogjanak egy-egy csábító akció láttán. Ezt pontosan tudják a kereskedők is, kampányaikkal, tudatosan, éppen az ilyen típusú vásárlókra építenek.