Így készül a mennyei marcipános-sárgarépás muffin
Amennyiben még rajtad van a süthetnék, de nem szeretnél órákon át a konyhában állni, készítsd el ezt az igazán különleges, és nem utolsó sorban finom, marcipános-sárgarépás muffint!
A muffin sütése igen egyszerű feladat, és még a gyerekeket is bevonhatjuk a munkába. Keverhetnek, kavarhatnak kedvükre, mert a tészta elronthatatlan. A húsvéti ünnepekhez nálunk hozzátartozik egy-egy sárgarépás sütemény, torta, vagy éppen egy egyszerűen, és rövid idő alatt elkészíthető muffin. A muffin tésztához a reszelt sárgarépa mellett, keverhetünk pl. darált diót, ízlés szerint fűszereket, és a közepébe belerejthetjük a marcipánt, mellyel csak még finomabbá tehetjük. A kihűlt muffint pedig vajkrémmel koronázzuk meg tálalás előtt.....
Hozzávalók 12 db muffinhoz:
- 20 dkg sárgarépa
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 tk sütőpor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kk őrölt fahéj
- 0,5 dl tej
- 2 db tojás (közepes)
- 10 dkg vaj (teavaj)
- 20 dkg marcipán
A sárgarépát egy kisebb lyukú reszelőn, reszeljük le. A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.
A liszthez adjuk hozzá a sütőport, az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat, egy csipet sót, a darált diót, és keverjük alaposan össze.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és az egész tojásokat, majd keverjük össze.
Ezután keverjük hozzá a felolvasztott, és visszahűtött vajat, majd a tejet is.
A lisztes keverékhez öntsük hozzá a cukros-tojásos keveréket, majd keverjük össze.
Ezután adjuk hozzá a reszelt sárgarépát, és szintén keverjük alaposan össze.
A muffinformát béleljük ki muffinpapírral, (v. szilikonos muffin formával) majd mindegyikbe tegyünk egy-egy kiskanál masszát.
Ezután helyezzünk a közepébe egy-egy darabka marcipánt, majd kanalazzuk rá a maradék masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Mascarponés vajkrém hozzávalói:
- 15 dkg masccarpone
- 7 dkg vaj
- 1 dl Hulala (v. habtejszín)
- 3 ek porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a vajat, majd keverjük habosra.
Ezután adjuk hozzá a mascarponét, és szintén keverjük habosra.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd két részletben keverjük hozzá a krémhez.
Ezután egyszerűen csak kanalazzuk rá a kihűlt muffin tetejére, majd ízlés szerint szórjuk meg színes szórócukorral.
A muffin tésztája szaftos, és nagyon finom a közepében megbújó marcipánnal, és a vajkrémmel a tetején.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com