Így készül a vegán túrógombóc
A vegán életmód jót tesz a környezetünknek, és bizonyos nézetek szerint az egészségünknek is. Sokan azonban nehezen állnak át rá elhatározásuk ellenére is, hiszen így a házias magyar konyha néhány eleméről lemaradnak. Ekkor jöhetnek az alternatív receptek, mint az isteni vegán túrógombóc!
Vegán túrógombóc recept
A vegán étrendben nem megengedett semmiféle állati származék, így a tej, tejtermékek, tojás, állati zsiradékok is lekerülnek a hozzávalók listájáról. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy le kell mondanunk kedvenc ételeinkről, mindössze másként kell elkészíteni őket. A túró például jól helyettesíthető kölessel. Az alábbi recept túrógombóca megszólalásig hasonlít a tehéntúróval készült verzióra, pedig nem tartalmaz semmiféle állati származékot.
Amire szükséged lesz hozzá:
- 15 dkg köles
- 5,5 dl mandulatej
- 1 csipet só
- 5 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 dl víz
- 3 evőkanál porcukor
- 1 citrom leve, reszelt héja
Első lépésként alaposan mossuk át a kölest, majd mandulatejjel, cukorral és sóval kezdjük felfőzni. Ha lassú tűzön teljes puhulásig főztük, ezalatt a levét is teljesen elfőtte már, így hozzá adhatjuk a citrom aprólyukú reszelőn lereszelt héját és a levét is. Főzzük tovább, míg a citrom levét is teljesen felszívja a köles. Hogyha ez megtörtént, elzárhatjuk alatta a tűzhelyet, és hagyjuk kihűlni. Formázzunk a masszából túrógombóc méretű golyókat, és tegyük 2-3 órára hűtőszekrénybe! A zsemlemorzsát pirítsuk zsiradék hozzáadása nélkül aranybarnára egy serpenyőben és forgassuk meg benne a gombócokat, a túrógombócnál megszokott módon. Porcukorral elkevert növényi tejföllel, vagy lekvárral kínálva olyan, akár az eredeti! streetkitchen.hu
Vegán tejföl
Ha a házilag szeretnéd a vegán tejfölt is előállítani hozzá, annak sincs akadálya, de inkább haladó vegánoknak ajánljuk!
Amire szükség lesz:
- 8 dkg száraz fehérbab
- 25 dkg kókuszzsír
- 1 kávéskanál só
- 1/3 kapszula krémsajt kultúra
- 1/3 kapszula gyúrtsajt kultúra
Amire már előre gondolnod kell: legalább fél nappal előre áztasd be a babot. Mikor eleget ázott, öblítsd le, növényi tejfőző automatában a kókuszzsír, a só és kb. 1 liter víz társaságában főzd össze szárazmagból kiinduló programon. Ha lejárt, hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, tedd bele a sajtkultúrákat és alaposan keverd össze – akár az arra szolgáló programmal. Fermentálóban 12 órás programon (rizsbor) hűtsd ki és hagyd 1-2 órát állni hűtőben.
Jó étvágyat!
Forrás: mindenmentes.hu