Így ragyogjon sokáig – 8+1 tipp, hogy tovább tartson a vágott virág
Virágot kapni mindig öröm. De így ősszel, ahogy odakint egyre inkább szürkül minden, sokszor sűrű ködben kell megtennünk a napi kilométereket, talán még jobb érzés, ha otthon, az irodában egy színpompás csokor fogad minket. Csak kár, hogy olyan hamar elhervad!
Nincs minden veszve, talán ezzel a pár tippel nyerünk néhány napot.
Vágd vissza!
Ha üzletből kapod, vásárolod a vágott virágot, mindenképpen vágd vissza egy kicsit a szárát. Ez azért fontos, mert a szállítás során a szár alsó része kiszáradhat, így a növény vízfelvevő képessége csökkenhet. A kertből frissen behozott virágoknál ez nem olyan fontos, de ha biztosra akarsz menni, nyisszants le azok végéből is egy kicsit.
Öntsünk vizet a tiszta vázába!
Ügyelj arra, hogy a váza, amibe a virág kerül, alaposan ki legyen tisztítva! A legkisebb piszok, szennyeződés is sokat ronthat a vázába kerülő víz minőségén, és gyorsabban tönkremehet benne a virág.
Öntsünk langyos, lágy vizet a vázába!
Ha a vázánk tiszta, mehet is bele a víz. Ilyenkor automatikusan a hideget nyitjuk meg, talán még egy kicsit folyatjuk is a vizet, hogy friss, hideg legyen, hiszen biztos azt szeretik a szirmos szépségek. Ám ez nem teljesen így van. Számukra a 25-35 ⁰C közötti vízhőmérséklet a megfelelő. És ha túl kemény a víz, azt sem kedvelik igazán. Ezt egy tesztcsík segítségével ellenőrizheted. Ha túl kemény, kevés citromlé vagy ecet segítségével lágyíthatod a vizet. Nem árt, ha figyeled is a víz elszíneződést. Ha ilyet tapasztalsz, cserél le, hogy a szépséges csokor még tovább pompázhasson.
A virágoknak is kell a „vitamin”
Egy kis tápoldat mehet a vízbe, hogy innen is szívhassa magába az életerőt a pompázatos csokrod.
A virág nem szereti a gyümölcsöt!
Lehet, hogy egy szép festményen jól mutat egy csokor színes virág mellett egy tál gyümölcs, de a valóságban inkább kerüljenek messze egymástól. Bizonyos gyümölcsökből olyan gázok szabadulhatnak fel, melyek hatására virágunk gyorsabban tönkremegy.
Viszlát, napsugár!
Míg odakint gyönyörű látványt nyújt, ahogy a szikrázó napfényben pompáznak a szebbnél szebb virágok, a lakásban ügyeljünk, hogy olyan helyre kerüljön a váza, ahol nem éri a benne lévő növényeket közvetlen napfény. Ugyanígy kerüljük a huzatos helyeket is.
Szabadulj meg az alsóktól!
Mielőtt beletennéd a virágodat a vázába, az alsó leveleket, melyek beleérnének a vízbe, vágd vagy tépkedd le! Ez azért fontos, mert ha ezek a levelek fent maradnak, a vízzel érintkezve elkezdenek rohadni, ami sokat ronthat a víz minőségén, így a vágott virág élettartamán is.
Hiába szépek…
… még nem biztos, hogy barátok is! Vannak olyan virágfajták, például a nárcisz és a jácint, melyek mondjuk a kertben jól megvannak egymás mellett, de a vázában már nem akkora a barátság. Ennek oka, hogy az egyik virág olyan váladékot bocsát ki magából, amely a másik szárát eltömítheti. Szóval, mielőtt örök barátságra ítéltetnénk két színes szirmút, olvassunk utána, vajon ők is akarják-e?
Van, aki édesen szereti
De túlzásba esni itt sem szabad! Mert meglehet, a vízbe szórt kevéske cukor meghosszabbíthatja a vágott virág életét, de ha túl sok kerül bele, pont az ellenkezőjét érjük majd el: még hamarabb elpusztul a színes növényünk.
Forrás: gartentipps.com