2016.10.16. 08:52:18 14786 331

Így ragyogjon sokáig – 8+1 tipp, hogy tovább tartson a vágott virág
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Virágot kapni mindig öröm. De így ősszel, ahogy odakint egyre inkább szürkül minden, sokszor sűrű ködben kell megtennünk a napi kilométereket, talán még jobb érzés, ha otthon, az irodában egy színpompás csokor fogad minket. Csak kár, hogy olyan hamar elhervad!

Virág vázában - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Virág vázában

Nincs minden veszve, talán ezzel a pár tippel nyerünk néhány napot.

Vágd vissza!

Ha üzletből kapod, vásárolod a vágott virágot, mindenképpen vágd vissza egy kicsit a szárát. Ez azért fontos, mert a szállítás során a szár alsó része kiszáradhat, így a növény vízfelvevő képessége csökkenhet. A kertből frissen behozott virágoknál ez nem olyan fontos, de ha biztosra akarsz menni, nyisszants le azok végéből is egy kicsit.

Öntsünk vizet a tiszta vázába!

Ügyelj arra, hogy a váza, amibe a virág kerül, alaposan ki legyen tisztítva! A legkisebb piszok, szennyeződés is sokat ronthat a vázába kerülő víz minőségén, és gyorsabban tönkremehet benne a virág.

Öntsünk langyos, lágy vizet a vázába!

Ha a vázánk tiszta, mehet is bele a víz. Ilyenkor automatikusan a hideget nyitjuk meg, talán még egy kicsit folyatjuk is a vizet, hogy friss, hideg legyen, hiszen biztos azt szeretik a szirmos szépségek. Ám ez nem teljesen így van. Számukra a 25-35 ⁰C közötti vízhőmérséklet a megfelelő. És ha túl kemény a víz, azt sem kedvelik igazán. Ezt egy tesztcsík segítségével ellenőrizheted. Ha túl kemény, kevés citromlé vagy ecet segítségével lágyíthatod a vizet. Nem árt, ha figyeled is a víz elszíneződést. Ha ilyet tapasztalsz, cserél le, hogy a szépséges csokor még tovább pompázhasson.

A virágoknak is kell a „vitamin”

Egy kis tápoldat mehet a vízbe, hogy innen is szívhassa magába az életerőt a pompázatos csokrod.

A virág nem szereti a gyümölcsöt!

Lehet, hogy egy szép festményen jól mutat egy csokor színes virág mellett egy tál gyümölcs, de a valóságban inkább kerüljenek messze egymástól. Bizonyos gyümölcsökből olyan gázok szabadulhatnak fel, melyek hatására virágunk gyorsabban tönkremegy.

Viszlát, napsugár!

Míg odakint gyönyörű látványt nyújt, ahogy a szikrázó napfényben pompáznak a szebbnél szebb virágok, a lakásban ügyeljünk, hogy olyan helyre kerüljön a váza, ahol nem éri a benne lévő növényeket közvetlen napfény. Ugyanígy kerüljük a huzatos helyeket is.

Szabadulj meg az alsóktól!

Mielőtt beletennéd a virágodat a vázába, az alsó leveleket, melyek beleérnének a vízbe, vágd vagy tépkedd le! Ez azért fontos, mert ha ezek a levelek fent maradnak, a vízzel érintkezve elkezdenek rohadni, ami sokat ronthat a víz minőségén, így a vágott virág élettartamán is.

Hiába szépek…

… még nem biztos, hogy barátok is! Vannak olyan virágfajták, például a nárcisz és a jácint, melyek mondjuk a kertben jól megvannak egymás mellett, de a vázában már nem akkora a barátság. Ennek oka, hogy az egyik virág olyan váladékot bocsát ki magából, amely a másik szárát eltömítheti. Szóval, mielőtt örök barátságra ítéltetnénk két színes szirmút, olvassunk utána, vajon ők is akarják-e?

Van, aki édesen szereti

De túlzásba esni itt sem szabad! Mert meglehet, a vízbe szórt kevéske cukor meghosszabbíthatja a vágott virág életét, de ha túl sok kerül bele, pont az ellenkezőjét érjük majd el: még hamarabb elpusztul a színes növényünk.

Forrás: gartentipps.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Rizottó, a húsvét sztárja – Hogy tessék?

Az egyszerűbb néha tényleg nagyszerűbb! Minden évben vért izzadva próbáljuk lenyűgözni a családot egy ellenállhatatlan menüsorral az éppen aktuális ünnepen, hosszú munkaórákat áldozunk fel a legtökéletesebb fogás oltárán. Pedig van, hogy egy hétköznapi finomság lesz a tuti befutó. Mondjuk, a rizottó!

Nem csóka, hanem csoda – Az articsóka gyógyító titkai

„Csókai csóka, vak varjúcska, Komor kőszál kőlakója…” – ki ne emlékezne Móra Ferenc játékos verssoraira? És ki ne hallaná meg fülében a „csóka” szó zenéjét, ha először találkozik az articsóka névvel? Mert valóban: első hallásra inkább tűnhet madárnak, mint zöldségnek. Azonban az articsóka – a maga tüskés, bogáncsszerű külseje mögött – valóságos táplálkozási és egészségügyi kincsestár. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény nemcsak a tányérokra kívánkozik, hanem egyre gyakrabban bukkan fel természetgyógyászati ajánlásokban is. Nézzük, mit érdemes még tudnunk erről a különleges növényről.

Ízes élet vagy egészségügyi kockázat? A só kettős arca

A hosszú történelmi múlttal rendelkező sót élelmiszer tartósítás és ételízesítés céljából már régóta használják. A 40 százalék nátrium, 60 százalék kloridot tartalmazó alapvető étrendbeli nátriumforrásként szolgáló só (NaCl) néhány változatát – így az asztali sót is– különféle kémiai elemekkel, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal dúsítanak, mint a jód, vas és a folsav. A test alapvető funkcióihoz nélkülözhetetlen a nátrium megléte, mellyel biztosítani tudja az idegrendszeri egészséget, a megfelelő izomműködést, valamint a tápanyag-felszívódást.