2021.04.07. 09:45:00 8640 235

Így szervezd jól családod "képernyőidejét"!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A digitális térhódítás vitathatatlan előnyei mellett nem hagyhatjuk figyelmen kívül annak hasznosságát sem, amikor nem kényszerülünk a képernyők bámulására. Emiatt még elgondolkodtatóbb a jelenlegi helyzet, amikor is a világjárvány miatt elrendelt otthoni oktatás nagyságrendekkel megnövelte a tizenévesek képernyő előtt töltött idejét.

Képernyőidő kontrollálása - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Képernyőidő kontrollálása

Kattintás, görgetés, posztolás és megosztás. 2019 év végéhez képest jóformán minden korosztály képernyő használati szokásai megváltoztak. Habár sokakkal csak így tudjuk a kapcsolatot tartani biztonságos módon, ennek egészségünkre kiható hatásai is lehetnek.

A tanuláson, munkán és kapcsolattartáson kívüli képernyőhasználat legyen minőségi, és ne a mennyiség legyen a meghatározó jelző!

Igyekezzünk a közösségi média már-már zavaróan tökéletes életet sugalló bejegyzései helyett előnyben részesíteni a minket használható tudással ellátó és problémamegoldásban erősítő programokat és játékokat. Hovatovább csökkentett óraszámban: A képernyő használat idejének lecsökkentésével a nyaki fájdalmaink is csökkenhetnek. Az ismeretbővítő média előnyös, de megvan a kikapcsolás ideje is!

Kövesd az arany középutat!

A 18 hónaposnál fiatalabb gyerekek kognitív feldolgozási képességeik miatt még egyáltalán nem profitálnak videók megtekintéséből, viszont az 5 év feletti gyerekek médiahasználatának időkorlátját már ki lehet tolni, hogy ne maradjanak el a digitális ismeretek terén.
Ugyanakkor a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ne feledkezzünk meg a személyes interakciókról sem: Alakítsuk úgy a család digitális világba merülési idejét, hogy az egyensúly megmaradjon.

A technológia ne alakítson ki offline érzelem megtartást!

Habár a folytonos görgetés sikeresen elvonhatja figyelmünket a mindennapi gondokról, célravezetőbb lenne a nap történései által kiváltott érzéseinkkel szembenézni. Üljünk le a gyerekekkel is beszélni erről, hogy kialakulhasson a képernyő nélküli megnyugvás képessége bennük. Az offline világgal való kapcsolat hangsúlyozásának legjobb módja a saját példánk: Ellensúlyozásképpen találjunk ki rendszeres közös programokat, amikben a testmozgás kiemelt szerepet kap.

Vedd kezedbe az irányítást!

A fiatalok sem reagálnak egyformán a digitális világ nyújtotta lehetőségekre. Vannak, akik teljesen nyugodtan tudják kezelni ezeket az információkat, míg mások a másik végletként harciassá válhatnak, és el is veszíthetik érdeklődésüket a való világ irányába.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk túlságosan függő lett filmek vagy videojátékok iránt, korlátozzuk le a tv-nézés és online játék idejét! A szem pihentetésére a távolba nézés kifejezetten ajánlott, mivel a túl sok monitorhasználat a szem megerőltetéséhez vezethet, ami a szemszárazságon túl fejfájást is okozhat.

Az online közösségi tereknek a kapcsolattartás lenne a fő célja, ha azt látjuk, hogy a tini nem pozitív és vidám, hanem szomorú vagy frusztrált lesz általa, beszélgessünk el vele a dologról. A szórakoztató online térnek is megvannak a maga szabályai, ahol jobb lenne egy támogató közösséget létrehozni, a jellemzően zaklató csoportosulások helyett.

+ 1 tipp: A képernyőidő és az alvás között teljen elég idő ahhoz, hogy a stimuláló energiák eloszolhassanak, így az éjszaka is pihentetőbb lehet.

Forrás: www.goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...