2024.10.12. 12:38:00 5032 200

Így tartsd tisztán a fogkeféd – Fontosabb, mint azt elsőre gondolnád
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az, mondhatni alapvetés, hogy 2-3 havonta lecseréljük a fogkefénket, már számtalan helyen olvashatunk arról, hogy ez az ajánlott használati időtartam. Ám azzal már kevésbé vagyunk tisztában, hogy a mindennapokban mivel járulhatunk hozzá ahhoz, hogy szájápolásunk legfontosabb eszközét a lehető leghigiénikusabban tartsuk. Ebben próbálunk most segíteni, egy kis odafigyeléssel rengeteg kellemetlenség elkerülhető.

Fogmosás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fogmosás

Belegondoltál már mennyi baktérium halmozódhat fel a fogkefe sörtéinek felületén? Naponta többször használjuk, hogy eltávolítsuk a lepedéket, ételmaradékokat és a baktériumokat a fogainkról, ám ezek a szennyeződések nem tűnnek el csak úgy... Egy részük a szálakon marad, ahol idővel elszaporodhatnak a kórokozók. Amennyiben nem gondoskodunk megfelelően a tisztántartásról, a nem kívánatos „vendégek” újra a szánkba kerülhetnek, növelve a fertőzések, gyulladások és fogászati problémák kockázatát.

Ezek olyan súlyosabb betegségek kialakulásához is hozzájárulhatnak, mint az ínygyulladás, a későbbi ínysorvadás, vagy egyes fertőzések, különösen azoknál, akiknek az immunrendszere eleve gyengébb valami miatt.

Lássuk a legfontosabb tippeket fogkefénk higiéniájának megőrzéséhez

Szinte leírni is furcsa, annyira egyértelmű, de a teljes kép kedvéért álljon a lista első helyén: használat után alaposan öblítsük le folyóvíz alatt, hogy eltávolítsuk a rajta maradt fogkrém- és lepedék maradványokat.

Szárítsuk meg!: a nedves környezet ideális táptalajt biztosít a baktériumok számára, hogy ezt elkerüljük, tartsuk a fogkefét állítva, szabadon, sörtékkel felfelé, hogy szellőzhessen és kiszáradhasson!

Fertőtleníts!: Hetente érdemes fertőtleníteni a fogkefét. Többféle módszert is bevethetünk, például áztassuk antibakteriális szájvízben pár percig, vagy akár forró vízbe is tehetjük. Egyesek a hidrogén-peroxid hatékonyságára esküsznek, azt mondják verhetetlen az élősködőkkel szembeni szkanderban. Alternatíva lehet még az UV-s sterilizáló készülék is, amely ultraibolya fény segítségével gyorsan, és hatékonyan távolítja el a mikroorganizmusokat.

Az élet párban szép, de nem a fogmosópohárban! Kerüljük az érintkezést!: a kefék tárolásakor figyeljünk arra, hogy azok ne érjenek egymáshoz. Így megelőzhetjük a kórokozók átvitelét egyik eszközről a másikra.

Cseréljük rendszeresen!: lehet 3 hónap nyüstölés után még egyáltalán nem látszanak az elhasználódás jelei, de ennyi idő után akkor is ideje a cserének! Ha pedig ez alatt az időszak alatt átesünk esetleg egy megfázáson vagy valamilyen fertőző betegségen, akkor pedig főleg!

Zárszóként jöjjön néhány olyan dolog, ami végképp azt támasztja alá, hogy nem érdemes félvállról venni a szájhigiéniát és az azzal kapcsolatos eszközök tisztántartását sem! Számos kutatás bizonyítja, hogy a szájban lévő baktériumok elszaporodása hatással lehet olyan szisztémás betegségekkel kialakulására, mint a különböző szívbetegségek vagy a cukorbetegség. Egy elhanyagolt fogkefe hosszú távon akár komoly következményekkel járhat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...