Ijesztő konyhai balesetek! Hogyan kerüld el őket?
A konyha az otthon lelke. Legalább is nálunk mindig ott van a családi kupak, az ünnepségek kezdete és vége. Másfelől, egy sor veszélyes holmi is található itt, amelyek használata tudást, de legalábbis körültekintést és óvatosságot igényel. A kulcs talán ez: ne kapkodj főzés közben! További "életmentő" tippek a cikkben.
Rengeteg baleset történhet a konyhában. Mi a leggyakoribbakat gyűjtöttük Neked össze, tippekkel a hatékony megelőzéshez.
Tűz a konyhában
Az egyik leggyakoribb baleset. Mit tegyél, hogy elkerüld:
- Maradj a konyhában a főzés és sütés idejére.
- Ha a sütőben sütsz vagy levest főzöl, akkor is maradj otthon és nézz rá gyakran a készülő ételre
- Tartsd távol a tűzhelytől azokat a dolgokat, amelyek lángra kaphatnak
- Mindig legyen kéznél egy fedő, amivel letakarhatod például a fröcsögő, forró olajat, mivel az csúnya égési sérülést tud okozni
- Ha a tűz üt ki a sütőben, azonnal zárd el a gázt, és hagyd csukva a sütő ajtaját.
- Ha a tűz kontrollálatlanul terjedni kezd, azonnal hagyd el a házat és hívd a tűzoltókat.
- Legyen otthon tűzoltó készülék.
Csúnya vágások késsel
Mit tegyél, hogy megelőzd a vágási sérüléseket?
- Legyenek a késeid mindig megélezve. Egy tompa késsel ügyetlenebb és baleset veszélyesebb leszel.
- Használj olyan vágódeszkát, ami nem csúszik. Tehetsz alá egy nedves konyharuhát is, hogy megelőzd a csúszkálását.
- A testedtől elfelé vágj! Az ujjaidat, melyekkel lefogod a húst vagy zöldséget, hajlítsd a tenyered felé.
- Tárold a késeket egy késtartó dobozban, és ne a fiókban, ahol könnyedén elvághatják a kezet.
- Fordítsd lefelé a késeket a csepegtetőben szárításkor.
Hogyan vegyél jó késeket a konyhába?
Az edények összetörése, sérülése
Sokan megsérülnek forró, égett lábos fülek és széttörött üveg edények miatt. Ezekre figyelj:
- Soha ne tedd az edényt a sütőbe közvetlenül azután, hogy a hűtőből kivetted és fordítva.
- Ne tedd a gázra sem!
- Ne tegyél folyadékot bele, amikor még forró és az edényt se tedd hideg felületre vagy hideg vízbe.
- Ne használd tovább, ha letörött belőle egy darab vagy megrepedt.
Turmixgépek, aprítógépek
Szerintem már mindenki vágta el a kezét az extrém éles turmixpengékkel. Aki a saját kárán megtanulta, az már bizonyára jobban vigyáz, aki még nem járt így, az tegye meg az óvintézkedéseket:
- Ne hagyd bekapcsolva túl hosszú ideig, mert túlmelegedhet a motor és leéghet.
- Soha ne nyúlj be a pengékhez. Ha van mosogatógéped, abban mosd. A legtöbb turmix- és aprítógép elmosogatja önmagát. Tégy bele mosogatószert és langyos vizet, kapcsold be egy percre, majd öblítsd ki. Ilyen egyszerű.
- Ne hagyd a pengét a mosogatóban semmilyen körülmények között. Beáztatva pláne ne, mert elfeledkezel róla és belenyúlsz.
Cikkajánló: Balesetek az otthonunkban! Biztosan tudod, hogy mi a teendő?
Mikrohullámú sütő okozta tüzek
A mikrohullámú sütők használata sem veszélytelen, a leggyakoribbak itt is az égési sérülések. Így kerülheted el őket:
- Nagyon vigyázz, amikor eltávolítod a fedőt, miután mikrohullámú sütőben melegítetted az ételt. A forró gőz is éget.
- Az étel egyenetlenül melegszik a mikróban, így vigyázz amikor megérinted vagy megkóstolod.
- Vigyázz amikor a forró tálat vagy bögrét kiveszed, használj konyharuhát.
- A vizet inkább a gázon forrald vagy a vízforralóban. A mikróban forralt víz lehet, hogy sima felületűnek tűnik az egyik pillanatban, aztán hirtelen felforrhat és még ki is futhat.
Forrás: consumerreports.org