Íme a tökéletes habcsók receptje
Te sem mersz neki állni az elkészítésének? Való igaz, a tökéletes habcsók kívül roppanós, belül pedig puha és nyúlós. Hidd el, sokkal könnyebben elkészítheted, mint gondolnád. A lényeg az arányokon van.
Ez a cukorral felvert tojásfehérje egy nagyszerű desszert. Sok nemzet konyhájában lett kedvelt és elengedhetetlen édesség. Ilyen például a Pavlova torta, amit 1926-ban az új-zélandi Wellington szállóban készítettek el a világhíres Anna Pavlova orosz balett-táncosnő köszöntésére. A Pavlova tortaként elhíresült habcsók azóta nemcsak Ausztráliában és Új-Zélandon kedvenc desszert, hanem itthon is az asztalra kerül bizonyos jeles eseményeken, mint például karácsonykor.
Ez a cukorral felvert tojásfehérje egy nagyszerű desszert. Sok nemzet konyhájában lett kedvelt és elengedhetetlen édesség. Ilyen például a Pavlova torta, amit 1926-ban az új-zélandi Wellington szállóban készítettek el a világhíres Anna Pavlova orosz balett-táncosnő köszöntésére. A Pavlova tortaként elhíresült habcsók azóta nemcsak Ausztráliában és Új-Zélandon kedvenc desszert, hanem itthon is az asztalra kerül bizonyos jeles eseményeken, mint például karácsonykor.
Figyelj az arányokra
A tojásfehérje lesz a mércénk. Egy tojásfehérjéhez számolj 5 dkg kristálycukrot. Tehát, ha három darab tojásfehérjét veszünk alapul, akkor 15 dkg cukorra lesz szükségünk. Ebből azért már egy kiadós adagot készíthetünk.
Az elkészítés
A tojásokat szobahőmérsékleten használd fel. A tojásfehérjét a robotgéped segítségével kezdd el felverni, amikor már eléggé kemény, de mégis lágy, adagold hozzá a kristálycukrot és verd fel teljesen keményre. – Próba, ha fejjel lefelé fordítod az edényt és nem borul ki, akkor végeztél jó munkát. - Ezt a cukorral felvert tojásfehérjét óvatosan kanalazd bele a habzsákba. Az, hogy ennek a habzsáknak milyen formája van, rád van bízva. Ezt kis halmokba nyomd ki az előre előkészített sütőpapírral bélelt tepsibe.
Fontos! Nem szabad sütni, csak szárítani.
Tedd a tepsit 90-100 fokos sütőbe, kb. 2,5 órára. Előny a légkeveréses sütő, de az is segítség, ha kitámasztod a sütő ajtaját.
Vannak, akik szerint a gőz fölött felvert hab az igazi. Ez annyit jelent, hogy vízgőz felett kell felverni a tojásfehérjét a cukorral. Itt is érvényben van, hogy akkor jó, ha a felfordított tálban megáll a hab.
Bátran variálj
Érdemes kísérletezni a színekkel és az ízekkel. Önmagában is egy nagyon finom desszert, de miért is ne bolondítsuk meg olykor egy kis aromával, likőrrel? De adhatunk hozzá mákot, reszelt csokit, citromhéjat vagy ételszínezéket. Arra figyeljünk, hogy a hozzáadott adalék ne nehezítse el a habot.
Az elkészült habcsókot tálalhatod krémes sütemények mellé, vagy a tortákat díszítheted vele. De akár, ahogyan azt gyermekkorunkban tettük, a karácsonyfánkra is felhelyezhetjük.
forrás: mindmegette.hu