Főzz egy finom levest brokkoliból, ha pihentetnéd a gyomrod a két ünnep között
Az ünnep soha nem érhet véget! De az emésztésnek megerőltető ételsor igen! A meleg, bolyhos pulcsik időszaka könnyebbé tehető, ha egy kiadós, de kímélő meleg levessel belülről is megtámogatjuk! Ez a finom, akár tejmentesen is elkészíthető leves bő fél óra alatt fogyasztásra is kerülhet.
Egy krémes brokkoli leves tejszín nélkül? De úgy ám! Így az összetevők még egészségesebb skálán mozognak. Télen mindig öröm élénk színű ételt fogyasztani, a sárga és a zöld pedig igazán tavaszt idéző színek.
Brokkoli krémleves cheddar sajttal
Hozzávalók:
1 csokor brokkoli
2 ek. vaj
1 fej felkockázott hagyma
3 gerezd felaprított fokhagyma
1 és fél tk. só
negyed tk. őrölt bors
3 ek. univerzális liszt
900 ml sómentes zöldség alaplé
2 csésze (növényi) tej
1 és fél csésze aprított cheddar (vagy hasonló jellegű növényi sajt), plusz még egy kevés a díszítéshez
néhány csipet cayenne bors vagy paprika (opcionálisan a díszítéshez)
Elkészítés:
Vágjuk darabokra és különítsük el egymástól a brokkoli szárat és a virágokat egymástól. A kiporciózott vajat egy nagyobb lábasban olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a felkockázott hagymát és a brokkoli szárát. Időnként megkeverve pároljuk addig, amíg a szár kezd egy picit megpuhulni. Ehhez körülbelül 7 percre lesz szükség.
Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, sózzuk és borsozzuk is meg a zöldségeket, és keverjük addig, amíg a fokhagymától illatos nem lesz, erre számoljunk úgy 2 percet.
Adjunk hozzá lisztet is és kavargassuk jó 1 percig. Ezután fokozatosan keverjük hozzá a zöldségekből készült levesalapot és a tejet. Forraljuk össze a már hozzáadott alapanyagokat, majd mérsékeljük a hőt. Főzzük tovább a levest, amíg a szárak “villára puhulnak”, azaz 4-5 percen át. Végül adjuk hozzá a brokkoli virágokat is, és körülbelül további 4 perc alatt főzzük azokat is puhára.
Miután levettük a tűzről, botmixerrel pürésítsük simára. Tegyük vissza az edényt a tűzre, csökkentsük a hőt alacsonyra, és keverjük bele a reszelt sajtot. A brokkoli krémlevest öntsük tálakba, és tegyük a tetejére még egy kevés sajtot és egy-egy csipet cayenne borsot vagy paprikát, ha szeretjük a csípősebb ételeket.
Forrás: www.chatelaine.com