Ínycsiklandó őszi ízek, amiket csak most élvezhetünk
A szezonális étkezésnek meg van az az előnye, hogy ezáltal rengeteg friss, hazai gyümölcsöt és zöldséget elfogyasztunk, és összességében változatosan étkezhetünk egész évben. Míg nyáron a dinnyére, barackra és társaira jártunk rá, ősszel egészen más a felhozatal. Mit faljunk most?
Magyar szőlő
Olasz szőlőt szinte egész évben lehet kapni, de a magyar szőlőt igazából csak most. Azért is javasoljuk, hogy a szezonban edd magad degeszre belőle, mert az import szőlő héja sajnos vegyszeres - a leginkább vegyszerezett gyümölcsök körébe tartozik a tudatosvasarlo.hu információi alapján. Persze a hazait is permetezik, mert a szőlő nagyon érzékeny gyümölcs, de gondold el, hogy akkor a külföldin mennyi vegyszer lehet, hogy tovább eladhassák. :(
Frissen préselt vagy centrifugázott almalé
Ha töménytelen mennyiségű almád termett és már nem tudsz annyi pitét meg kompótot gyártani, hogy elfogyjon, akkor elő a gyümölcscentirfugával és készíts belőle almalevet. A megmaradt gyümölcshúsból még mindig elkészülhet az a pite vagy rétes, esetleg egy bögrés maradékos süti..., de ha nem akarod nem muszáj. :) Tedd befőttes üvegbe az elkészült levet és tárold a hűtőszekrényben, ha légmentesen lezárod, azért egy bő hétig nem romlik meg. Ez a főként a korai almáknál lehet jó megoldás, hiszen azoknak nem olyan viaszos a héja és nem állnak el hosszú ideig.
Cikkajánló: Mitől téli a téli alma és hogyan tároljuk?
Füge
Egyre több ház előtt látni fügefát itthon is, sőt még a városok közterein is elvétve, és kb. mostanában lehet szüretelni, szóval az ínycsiklandó fügéből is most érdemes feltankolni, és mindenhez fogyasztani. Sajttal, dióval és egy kis borral, joghurttal vagy csak úgy magában. Lekvár is készülhet belőle, és ha van aszalógéped, akkor meg is aszalhatod, jó lesz télire!
Gesztenye
A gesztenyének is most indul a szezonja, és ugye mondanunk sem kell, hogy milyen finom és egészséges. Sajnos gyakran kukacos, szóval érdemes beáztatni - egyébként is be kell, a kukacok miatt meg muszáj is. A legtöbben a sült gesztenyéért rajonganak, a gesztenyepüré szerintem sokaknak a legfinomabb őszi-téli csemege. Nem is beszélve arról, hogy ezeknek az íze egybefonódik a gyermekkorunkkal. Gesztenyepüré készítéshez egy tipp: ne csak felülre, hanem alulra is tegyél tejszínhabot, díszítsd meggykompóttal! ;) (A banán is finom hozzá.)
Sütőtök
Talán mondani sem kell, hogy a sütőtök is ilyenkor kerül a kertből a sütőbe - vagy a fazékba -, aztán a pocakunkba. Fontos vitaminforrás ilyenkor, ráadásul kb. január, februárig is kitart a szezon. Amilyen hideg hajnalok voltak, már tutira megcsípte a dér, szóval vedd meg bátran, tárold 1-2 napig a hűtőben, és finom édes lesz, amikor megsütöd. Ha biztosra akarsz menni, csepegtess a szeletek közepére egy kis mézet, ami szépen megkaramellizálódik majd.
Cékla
A gyökérzöldségek közül a céklát azért szeretnénk kiemelni, mert méltatlanul kevésszer szerepel az asztalon. Pedig vastartalma miatt érdemes lenne minél többet fogyasztani belőle. Hogy mit készíts belőle? Például friss salátát, zöldségcsipszet, savanyúságot, italt, vagy levest. Itt van néhány céklás recept>>
Száz szónak is egy a vége, egyél-igyál sokszor ezekből a finomságokból, mert amellett, hogy ízbombák, nagyon egészségesek is, ráadásul a szezon hamarabb véget ér, mint gondolnánk!