2021.06.28. 17:52:54 11070 290

Ismerd meg a Balaton történetét!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Útban barátaink nyaralójába a Balaton felé, az autóban a kilenc éves kislányunk lelkesen mesél: - Anya, tudod hogy keletkezett a Balaton? Volt két óriás család. Összevesztek valamin, és verekedni kezdtek. Majd jött egy vitéz, aki megküzdött a lányért az óriásokkal. Az óriás kikaparta a földet, és ebből lett egy nagy rés, telehajigálta sziklákkal, majd amikor meghaltak akkor mindenki sírt, és a könnyeikből feltöltődött a rés vízzel. Így keletkezett a Balaton. Az iskolában tanultuk.

Balaton, légifelvétel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Balaton, légifelvétel

Az apukájával egymásra néztünk nevetve. Hátra fordultam hozzá: - Na, látod erre mondják azt, hogy legenda. Szép mese. Nem kezdtem el magyarázni neki a valódi sztorit. Amint odaértünk a nyaralóba megnéztem, hogy végül is milyen mondákat találok az Interneten a Balatonról. Kiderült, hogy a gyerek két történetet mosott össze nagyon lelkesen. Több ilyen monda is kering a Balaton eredetéről, egyik szebb és meghatóbb, mint a másik. Azt hiszem, esti mese gyanánt keresek ezekről szép leírásokat és elmagyarázom neki mi a különbség a kitalált monda, mese és a történelmi, földrajzi valóság között. Ebben az életkorban ezt már érteni fogja.

A valóságban a Balaton létrejötte a pannon (miocén) korra vezethető vissza. Hazánk nagy részén akkoriban a Pontusi-tenger, utána ennek a maradványa, a Pannon-tó terült el. A tavat a beömlő vizek hordaléka töltötte fel. Ebből az agyagos-homokos üledékből keletkezett a tó vízzáró rétege, amelyet a pliocén végén zajló vulkáni tevékenység által kiömlő lávaréteg borított be fokozatosan megszilárduló bazaltréteggel. Ebből keletkezett a tavat körbeölelő hegység nagy része: Badacsony, Tihany, Fonyód és Balatonboglár. A vulkáni utóműködések következtében keletkezett gejzírtevékenységek különböző termálvizek feltörésével tarkították a környéket. Ennek köszönhető a Hévízi-tó, a tapolcai Tavasbarlang, de például a balatonfüredi és a kékkúti savanyúvíz is. Ezek az értékes, különböző ásványi anyagokat tartalmazó forrásvizek ma nagyon erős turisztikai vonzerőt jelentenek a külföldiek számára. A pleiszocénben kezdődő és a kéregrétegben keletkező hosszanti és merőleges törések eredményezték a Balaton maihoz hasonló területét és alakját. Ebben az időszakban sokkal hűvösebb és csapadékosabb klíma volt az, ami miatt ez a terület ennyire megtelt csapadékvízzel, és így már végleg megmaradt a ma is létező tó. Ennek ideje körülbelül 22 000 évvel ezelőttre tehető. Az átmeneti kőkor idején a tó majdnem kiszáradt, de ezt az időszakot egy újabb, sokkal csapadékosabb klíma követte, így újra sikerült feltöltődnie megfelelő mennyiségű vízzel.

Az őskortól jelentős szerepe lehetett a tónak a történelem során, de még nem gyakran említik. A római írók kezdtek el emlékezni róla, leginkább akkoriban, amikor Galerius császár, valószínűleg az erősen mocsaras területeit lecsapoltatta, hogy ezeket a földeket megműveljék. A rómaiak krónikások Peiso és Pelso néven emlegetik, amely kifejezés fertőt is jelent. Ezt a feltételezett történelmi eseményt azonban sem a mostani ásatások, sem pedig a későbbi kutatási eredmények nem igazolták. A Balaton északi partján végigfutó 1-2 kilométernyi római kori közlekedési útvonal azonban még a mai napig is fontos szerepet tölt be az érintett települések közlekedésében. Számos további lelet és ásatás is bizonyította a római jelenlétet, és egy római felirat szerint már hajózás is folyt rajta az ókorban. 1732-ben Bél Mátyás úgy ír a tóról, hogy a Zala folyó kiszélesedett torkolataként emlegeti. 1753-ban készült térképen már hajózási útvonalak is fellelhetők rajta. Annyi bizonyos, hogy a történelem során elég sokszor változott a tó alakja és vízszintje.

Az 1827-es törvényban már elrendelték az árvízi szabályozást, és az ehhez fűződő Sió és Kapos folyók csatornázását. A változó vízállásnak köszönhetően nagy kiterjedésű mocsarak voltak akkoriban a déli parton. 1850-es években kezdték kiépíteni a vasútvonalat. A 19. században még nem volt túl élénk az élet errefelé. Egyes nyaralóhelyek, fürdők már működtek, például Balatonfüred és Siófok, de ezeken kívül nem igazán lehetett megtalálni a kor igényeinek megfelelő viszonyokat, csak a legszerényebbeket elégítették ki. Teljesen parlagon hevert ez a páratlan kincsű tó és a fejlődés szempontjából ugyancsak jelentős gőzhajózás is csak 1847-től jelent meg. Kereskedelmi forgalom pedig még nagyon sokáig nem fejlődött ezen a területen. Kizárólag halászattal foglalkoztak és fürdőzni, pihenni jártak ide. Mivel a szőlőművelés sem fejlődött, az ipar és kereskedelem teljes hiánya elszegényedéshez vezetett.

A Balaton környéke igazán a 20. században indult fejlődésnek, amiben már viszont az iparosodás is fontos szerepet játszott. Ekkor kezdtek megjelenni az első komolyabb magánvillák a part mentén és a korszerűbb nyaralók is. Megkezdődött a tó gáláns, mai napig jelentős fürdőéletének fejlődése. Ma már a Balaton a strandolni vágyók paradicsoma. Közkedvelt turisztikai és kirándulóhely. Számos kulturális programot és sportolási lehetőséget kínál. Gasztronómiai élménnyel és bortermelő vidékként is különlegessé teszi a környéket. Fontos és jelentős természeti értékek a Balatoni Nemzeti Park felügyelete alatt állnak és megtekinthetők az érdeklődők számára. A kirándulóhelyek pedig vonzzák a turistákat; úgy, mint a Tihanyi-félsziget, a Káli-medence, Badacsony, Keszthely és a Kastélypark, Kis-Balaton, a Bivalyrezervátum és a Tapolcai Tavasbarlang. Jó nyaralást és kellemes kikapcsolódást kívánunk mindenkinek!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.