2022.02.06. 08:31:38 8128 226

Ismerd meg a farsang történetét és hagyományait!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha már február, akkor beköszönt a farsangi időszak. Ennek a telet záró hónapnak feladata, hogy újra színt hozzon az életünkbe. A szürke és fagyos télnek hamarosan vége. Rövidesen minden új életre fog kelni. Mindezt pedig mi mással is ünnepelhetnénk, mint azzal, hogy jókedvűek vagyunk? Vajon miért lett a farsangi mulatságokból mára népszokás?

Velencei karnevál - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Velencei karnevál

Farsang időszaka

A farsang a mozgó dátumú ünnepek csoportjába tartozik. Ennek leginkább az az oka, hogy bár a farsangi ünnep egészen a pogány ókorig nyúlik vissza, azonban mégis a keresztény egyházi ünnepekkel van szoros kapcsolatban. Tehát maga a farsangi időszak vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Ámde a hamvazószerda mindig más dátumra esik. A kereszténység hitvallásában hamvazószerda után a nagyböjt időszaka van, és ilyenkor Jézus halálára való emlékezés okán nem szerveznek mulatságokat. Ezért van az, hogy a farsangi időszakban éljük ki a hosszú tél fáradalmait. A farsang lezárását jelző hamvazószerda dátumát úgy számoljuk, hogy az adott év húsvét dátumából visszafelé a 40. nap lesz ennek az időszaknak vége. 2022-ben ez a dátum március 2. napjára esik.

Farsang eredete és nevének jelentése

A farsang név osztrák-bajor eredetű szó, amelynek első írásos megjelenése 1283 dátumához köthető. A farsang eredeti szógyökere a ’Fastenschank’, ami böjti kocsmát jelent. Az eltelt évek és szókapcsolati átalakulások folyamán lett ma farsang a megnevezése. A farsang mindig egy nevetéssel teli, mulatságokkal megfűszerezett időszak. Mindezt ősi hiedelmek és babonák hívták életre. A középkorban élő emberek azt gondolták, hogy a tél utolsó napjaiban a nap elgyengül, és a fénye hiányában életre kelnek a gonosz szellemek. Azért, hogy elűzzék a rossz árnyakat, vigadalommal, felvonulással, beöltözéssel és boszorkánybábu égetéssel igyekeztek pozitív energiát csempészni az életükbe. Akkoriban a beöltözések ijesztőek voltak, nemcsak a gonosz elűzése miatt, hanem azért is, hogy a halált és a hideget száműzzék.

Farsangi szokások és hagyományok

Az álarcosbálok legkorábbi említése már Mátyás király idejében, az itáliai-francia reneszánsz mintát követő álarcos mulatságok formájában is feltűnik. Ezek a bálok az arisztokrácia és nagypolgárság ünneplési formái voltak, és maradtak mostanáig is. Ez a fényűző ünneplési forma a mai napig az egyik legrangosabb társadalmi események közé sorolható. Ilyen például a bécsi és pesti operabál. Ebben az időszakban az álarcosbálokon túl, az egyik leglátványosabb hagyomány a jelmezes felvonulás. Magyarországon a legnevezetesebb farsangi felvonulás a busójárás. A busójárás már a XVIII. század végéről ismeretes. Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával együtt is szokták említeni.

A legenda szerint az őslakos sokácok megelégelve a rabszolgasorsot, ijesztő álarcokba öltöztek a Mohácsi-szigeti mocsárban, hogy a maguk készítette zajkeltő eszközökkel az éj leple alatt zavarják el a törököket. A történetet ugyan nem támasztja alá semmilyen hiteles forrás, de a város idővel valóban felszabadult a török uralom alól. A Csallóközi eredetű népszokás, a dőre szerint a férfiak egy csoportja különböző jelmezekbe öltözik, hogy házról házra járva felfordulást csináljanak. Felborítják az asztalt, majd hirtelen táncra perdülnek, amivel semmi más célt nem szolgálnak, csak hogy szórakoztassanak. Felvidéken a bakkuszjárásnak van hagyománya. Ez lényegében egy adománygyűjtő felvonulás. Húshagyó kedden a férfiak szamárbőrbe bújva vagy eseteként női ruhába öltözve szórakoztatják az utcán állókat, bámészkodókat. Táncolnak, nyársat tartanak, mulattatnak. Cselekedeteikért kapott ajándékokat a nap végén egymás között elosztogatják. A történelemben és a mai napig is számos olyan farsangi szokás van, ami említésre méltó. Ilyenek például: a farsangi játékok, a téltemetés, a rabvágás, az asszonyfarsang, a boricatánc, a termékenységvarázslás és még sorolhatnánk a fantasztikusabbnál fantasztikusabb rituálékat.

„Itt a farsang áll a bál, keringőzik a kanál, Csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő.” – Gazdag Erzsi

Forrás: almaimotthona.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.