2024.09.21. 12:36:00 561 24

Ismerkedjünk a „zöld szemű szörnnyel” – Avagy mit tudunk a féltékenységről?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A féltékenység egy pusztítóan kényelmetlen érzés, akárha hosszú ideig lábat dörzsölő, szoros cipőben kellene végigsziszegnünk egy végeláthatatlannak tűnő ösvényen. Ebben a lelkiállapotban a gyötrődés, kín, ingerlékenység, düh és harag állandó útitársakká válhatnak. Hogyan lehet megszabadulni ettől?

Féltékenység - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Féltékenység

A féltékenység nem korlátozódik a párkapcsolatokra, mivel intenzív érzelemtípusként az élet megannyi területén tetten érhető. A Mindful Health Solutions egyik - a jelenség mélyebb jelentéseit körüljáró - cikkében arról olvashatunk, hogy e negatív érzés hatást gyakorol a mentális egészségünkre, szorongáshoz, önszabotázshoz, alacsony önértékeléshez és bizonytalansághoz vezet bennünket. A megoldás érdekében fontos, hogy felismerjük a kiváltó okokat, és megvizsgáljuk a megbirkózást elősegítő lehetséges megoldásokat.

Milyen okok állhatnak a háttérben?

Bár ez egy rendkívül összetett jelenség, és gyakran nehéz egyértelműen rámutatni a forrástényezőkre, mégis akad néhány fogódzó e tekintetben. Gyerekként például szó lehet testvérféltékenységről, amikor az egyik fél azt érzi, hogy a szülők több időt töltenek, kedvesebbek a testvérrel, mint velük, illetve nagyobb érdeklődés mutatkozik meg az irányukba. Ilyenkor a gyermek elsősorban az elhagyástól való félelem, az egyre erőteljesebb bizonytalanság miatt érezhet féltékenységet.

Felnőttként a mások iránt támasztott helytelen és irreleváns elvárások, és azok teljesülésének hiánya aggodalmat, gyanakvást, bizalomhiányt generálhat, emiatt pedig ugyancsak hajlamosak lehetünk féltékenységet, irigységet tapasztalni. Előfordul, hogy a hosszú ideje elhúzódó kommunikációhiány, esetleg az elmagányosodás idézi meg a féltékenységet. A nem megfelelő érzelmi önszabályozással rendelkező emberek esetében gyakrabban előfordulhat ez a viselkedésforma.

A féltékenység típusai között még megjelenhet: racionális és reaktív változat, ami konkrét bizonyítékon, tényeken alapul. A munkahellyel és a karrierrel szoros összefüggésben álló féltékenység (pl. amikor egy kollégát előléptetnek). Múltból táplálkozó vagy visszamenőleges féltékenység (pl. korábbi kapcsolatok során tanúsított viselkedések miatt). Továbbá a komorbiditással szorosan egybefonódó kóros féltékenység - ilyenkor egy mentális alapbetegség mellé két vagy több rendellenesség is kapcsolódik.

Potenciális mentőövként szolgálhat az, ha a problémát tisztázó kérdéseket teszünk fel, amihez vezethetünk egy naplót, esetleg elbeszélgethetünk egy megbízható baráttal, rokonnal. Kérhetjük egy szakember segítségét. Átvehetjük az irányítást a félelmeink fölött (pl. ha szavakba öntjük azokat). Ha higgadtan feltárjuk az érzéseinket, meglátásainkat (pl. a partnerünk előtt).

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...