Isteni finomság padlizsánból
Elérkezett a padlizsán érési ideje. Ez a lila zöldség egyaránt megtalálható a húskedvelők és a vegetáriánusok asztalánál. A padlizsán remek rostforrás, amely karbantartja az emésztő- és keringési rendszert. Ezek mellett pedig igen sok vitamint (B1, B6, folsav, C és K), ásványi anyagot (magnézium, kálium, réz, mangán, foszfor, mész) és antioxidánsokat tartalmaz. Kijelenthetjük: a padlizsánt érdemes fogyasztani, mert egy nagyon egészséges zöldség. Nem mellesleg, fantasztikus, ízletes ételeket készíthetünk belőle. Mi most az egyik kedvenc fogásunk receptjét hoztuk el nektek!
Sült tarja zöldséggel töltött padlizsánnal
Hozzávalók:
- 1 kg szeletelt sertéstarja
ízlés szerint: só, bors
Páchoz:
1 tk kakukkfű
0,5 tk rozmaring
0,5 tk őrölt kömény
1 tk majoranna
2 gerezd fokhagyma
1 ek mustár
2 ek olaj
Körethez:
2 db nagyobb padlizsán
1 fej lilahagyma
ízlés szerint: só, bors
olívaolaj
4 db paradicsom
2 db kápia paprika
1 tk oregano
5 db bazsalikomlevél
4 gerezd fokhagyma
1 ek balzsamecet
20 dkg feta sajt
olaj
Első lépésként a tarjákat tisztítsd meg, majd sózd és borsozd. A kakukkfüvet, a rozmaringot, az őrölt köményt és majorannát keverd össze egy tálba. Add hozzá a megtisztított, zúzott fokhagymát, a mustárt az olajat és ezt alaposan dolgozd össze. Ebben a pácban forgasd meg a tarjaszeletek mindkét oldalát, majd letakarva helyezd a hűtőbe legalább 1 órára pácolódni. Közben a padlizsánokat vágd félbe, a közepét egy kanál segítségével vájd ki, majd a kivájt padlizsánhúst aprítsd fel.
A „padlizsánhajókat” egy sütőpapírral bélelt tepsibe tedd bele, kend meg a tetejét olívaolajjal, sózd és borsozd, majd 200 fokos sütőben süsd 15 percig. Amíg sül a padlizsán a lilahagymát karikázd fel, a paradicsomot, a paprikát vágd fel apró kockára. Az olajat hevítsd fel egy serpenyőben és dobd rá a hagymát, a felaprított paprikát és pirítsd legalább 5-6 percig.
Ehhez a hagymás alaphoz add hozzá a korábban kivájt padlizsánhúst, majd add hozzá a fűszereket, a zúzott fokhagymát és kis lángon további 5-6 percig pirítsd a zöldségeket. Ezután add hozzá a paradicsomot, a balzsamecetet és párold még legalább 4 percig. Ezzel a zöldséges raguval töltsd meg a padlizsánhajókat, a tetejére szórd rá a felkockázott fetát, majd 200 fokon süsd a padlizsánokat kb. 30 percig. A tarjaszeletek mindkét oldalát süsd felforrósított serpenyőben legalább 5 percig. Végül a hússzeleteket bazsalikomlevéllel díszítsd és így tálald a töltött padlizsánnal.
Forrás: mindmegette.hu