2019.06.17. 09:00:19 9038 247

Itt a nyári szünet! Hova tegyem a gyerekeket?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A munka nem áll meg a nyári szünetben sem, és sokaknak gondot okoz, hogy kivigyázzon az óvodás, iskolás gyerekére több héten keresztül. Valószínűleg rengetegen nem tudják, de az önkormányzatnak is vannak kötelességei...

Gyerekek a fűben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerekek a fűben

Míg a gyermekek elkezdték a visszaszámlálást a várva várt nyári szünetig, a szülők többségének homlokán verejtékcseppek jelennek meg, hacsak rágondolnak, ez idő alatt, munka mellett hogyan is oldják meg gyermekük felügyeletét. Alábbi cikkünkben összeszedtük, rokoni, baráti segítség híján milyen támaszt nyújtanak a jogszabályok a kétségbeesett édesanyák, édesapák, nevelőszülők számára.

Az óvodai, illetve iskolai nevelési tanév törvényben szabályozott időszaka, szeptember első napjától a következő év augusztus 31. napjáig tart. Az óvoda fenntartója jogosult dönteni a heti-, valamint az éves nyitvatartási idő vonatkozásában, míg iskolák esetében e kérdésre a vonatkozó jogszabályokban találjuk a választ. Az őszi-, téli, és tavaszi szünetekkel ellentétben, a nyári szünet tartama alatt az intézmények nem kötelesek gondoskodni a felügyelet megszervezéséről. Így e feladattal elsődlegesen a szülőknek kell megbirkózniuk.

Mi a teendő, ha a szülők igyekezetük ellenére sem tudják megoldani az elhelyezést, ezzel együtt a gyermek napközbeni étkeztetését?

A Gyermekek Védelméről szóló törvény kimondja, hogy a szülő külön kérelmére a gyermek lakóhelye szerinti település önkormányzata köteles megoldani az étkeztetést, valamint szintén kérelemre, a gyermek életkorának megfelelő nappali felügyeletet, gondozást, nevelést, foglalkoztatást. Fontos, hogy a szülő igazolni tudja a szükségességet, azaz, hogy milyen okból vált nélkülözhetetlenné a felügyelet. E körben említhető a munkavégzés, képzésben való részvétel, betegség, munkaerőpiaci részvételt elősegítő programban velő részvétel, és így tovább.

Abban a nem várt esetben, ha a fenti kötelességét elmulasztja a fenntartó, és nem gondoskodik a gyermek napközbeni ellátásáról, felügyeletéről, úgy az oktatási jogok megsértésének gyanúja is felmerül.

Forrás: D.A.S.

Szerző: dr. Sári Judit

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában