Itt a szezon, együnk gombát! – Az egészségünk érdekében is
A gomba az egyik legváltozatosabban elkészíthető alapanyagok egyike, hiszen a desszerten kívül minden fogás kihozható belőle. Lehet leves, feldobható vele a köret, vagy bármilyen húsos étel, vagy lehet „ő” maga is a főfogás. Nem csak finom, de rendkívül egészséges is!
Hogy miért érdemes felvenni a heti menünkbe a gombát? A következő okok miatt biztosan!
Magas kalciumtartalom! Rendszeres fogyasztása a benne található kalcium miatt segít megőrizni a csontok egészségét, felveszi a harcot a csontritkulás ellen!
Tudtad, hogy az egyik legkiválóbb vasforrás? A gombában lévő vas nagyjából 90 %-a felszívódik, így érdemes rendszeresen fogyasztani, ha vashiányban szenvedsz. A vas felszívódásához szükséges réz is megtalálható a gombában, így ez a kombináció tökéletes lehet magas vérnyomás esetén is.
Előzzük meg vele a cukorbetegséget! Mivel fehérje, víz és rost tartalma magas, ám zsír, szénhidrát és koleszterin tartalma alacsony, ezért a cukorbetegségben szenvedőknek, vagy éppen az azt elkerülni vágyóknak remek táplálék lehet!
Az immunrendszerünk jóbarátja lehet! Antioxidáns tartalma magas, így rendszeres fogyasztása segíthet megvédeni testünket a szabad gyökök káros hatásaitól. Természetes antibiotikum tartalmának köszönhetően segíthet megelőzni bizonyos gombás fertőzéseket, illetve gátolhatják a mikrobák szaporodását.
A sokat emlegetett D-vitamin! Ennek pótlása főként az őszi, téli időszakban fontos, így nyugodtan készíthetsz ebédre egy kis gombapaprikást, hiszen a kis kalapos D-vitamin tartalma rendkívül magas. Ennek az igen fontos vitaminnak a felszívódását segítő kalciumot és foszfort is tartalmazza a gomba.
Magas a koleszterined? Fogyassz gombát! Olyan rostokat, enzimeket tartalmaznak, melyek csökkenthetik a magas koleszterinszintet!
Előzzük meg a bajt! Antikarcinogén hatásának köszönhetően a gombafélék segíthetnek felvenni a harcot a prosztata- és mellrák ellen.
Forrás: hazipatika.com