Ízlelőbimbókat beizzítani: Házi vadas zsemlegombóccal
Felejtsd el a menzai borzadályt, a vadas az egyik legfantasztikusabb kaja, amit ehetsz. Igazi ízbomba, szaftos, laktató, télen az egyik kedvenc! Hétvégén szánj rá időt, hogy házilag készítsd el, garantáltan nem fogsz csalódni!
Egyik kedvenc gasztro bloggerünk, Gizi most sertés combbal készítette el marhahús helyett, de az eredmény ugyanolyan remek, sőt, a hús így tényleg vajpuha.
Vadas zsemlegombóccal:
Hozzávalók:
8 szelet sertéscomb
3-4 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 nagy vöröshagyma
só
egész fekete bors
3-4 borókabogyó
1 tk mustármag
2 db babérlevél
1 tk tárkonyecet
3-4 ek liszt
1 tk pirospaprika
3-4 ek olaj
3 dl tejföl
1 ek mustár
2 ek kristálycukor
A vastagabbra vágott szeletelt húst tegyük egy edénybe, majd adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, és a vöröshagymát.
Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd ízlés szerint sózzuk, és fűszerezzük. (én a babérlevél kivételével a fűszereket egy teatojásba teszem, majd így kerül a főzővízbe)
Ezután forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, és főzzük puhára a húst és a zöldségeket. (amikor puhára főtt, és csak másnap szeretnénk befejezni, akkor hűtsük ki, és tegyük be a hűtőbe)
Ezután a puhára főtt húst szedjük ki egy tányérra, és tegyük félre.
A puhára főtt zöldségeket szintén szedjük ki a léből, és botmixerrel pépesítsük, majd öntsük vissza.
Az olajat hevítsük fel, majd szórjuk meg a liszttel, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre. Ekkor vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a pirospaprikát, és hagyjuk langyosra hűlni.
A cukrot állandó keverés mellett karamellizáljuk meg, majd öntsük fel kb. 1 dl vízzel. (amikor a vizet hozzáöntjük hirtelen összekapja, és megkeményedik, de néha megkeverve teljesen feloldódik)
Amikor a rántás már csak langyos, adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük simára.
Ezután öntsük hozzá a forrásban lévő zöldséges léhez, majd egy kézi habverővel keverjük simára, főzzük sűrűre. Közben keverjük hozzá a mustárt, és a karamellizált cukrot is.
Ezután helyezzük vissza a szószba a hússzeleteket, majd néha óvatosan megkeverve, forraljuk ki, és főzzük tovább még pár percig.
Ízlés szerint citromlével is ízesíthetjük a vadast, de én inkább több tárkonyecetet, és mustárt adok hozzá.
Zsemlegombóc hozzávalói 12-13 db-hoz:
2 db zsemle (szikkadt)
20 dkg liszt
1 db tojás (nagy)
só
őrölt bors
petrezselyemzöld (apróra vágva)
3 dkg vöröshagyma (apróra vágva)
7 dk vaj
1,5 dl víz
A szikkadt zsemlét vágjuk fel kisebb kockákra, majd tegyük egy tepsire, és a sütőben pár perc alatt pirítsuk meg. Ezután vegyük ki, és hűtsük ki teljesen.
A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a szintén apróra vágott petrezselyemzöldet.
A tojást keverjük össze a vízzel, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, majd adjuk hozzá a kihűlt hagymás keveréket, a pirított zsemlekockát, és a lisztet, majd keverjük alaposan össze, hogy egy formázható masszát kapjunk. (ha túl lágy lenne akkor még egy kevés lisztet, ha túl kemény, akkor egy kevés vizet adjunk hozzá)
Ezután a masszából, vizes kézzel formázzunk kisebb gombócokat.
Egy edénybe forraljunk bőséges mennyiségű vizet, majd helyezzük bele a gombócokat, és kb. 10 perc alatt főzzük készre. (főzés közben a gombócok megnőnek)
Ezután szűrőkanállal szedjük ki a vízből a gombócokat, majd tegyük egy tálba, locsoljuk meg egy pici olajjal, óvatosan forgassuk meg, majd tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor helyezzük tányérra a hússzeleteket bőséges szafttal együtt, majd a zsemlegombóccal kínáljuk.
Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com/