Jó kávé nélkül, nincs jó tiramisu
Az igazán finom tiramisu kávéba áztatott babapiskótával készül. A kávé Földünkön - a víz és a bor után- a harmadik legkedveltebb ital. Európában a skandináv országokban fogyasztják a legtöbb kávét (fejenként évente kb.10 kg-ot ), míg Olaszország a hetedik helyen található a maga egy emberre eső kb.6 kg-jával.
Az olaszok legalább egy csészényi fekete nedűt fogyasztanak el naponta. Náluk a kávézás nem egy olyan hosszú, leülős, nyugodt aktus, mint pl. Magyarországon. Általában csak betérnek egy bárba, és legurítják az eszpresszójukat, 74%-uk ezt a formáját kedveli leginkább a kávénak. Ha nem bárban, akkor természetesen otthon maguknak készítik el. A 'moka' azaz a kotyogó kávéfőző kötelező konyhai eszköz! Vigyáznak rá, mint a szemük fényére.
Az eszpresszón kívül még számtalan módon készíthető el ez a nagy népszerűségnek örvendő ital. Íme, néhány ezek közül: ristretto (nagyon rövid, zamatos), lungo (hosszú), macchiato (egy kis tejhabbal), corretto (pl.cognackal,grappával ) vagy épp decaffeinato (koffeinmentes). Egy érdekes olasz kávézási szokás a sok közül: A cappuccinot (amely kávé tejjel és a tetején kemény tejhabbal), csak délelőtt „illik” fogyasztani. És, ha már ennél a népszerű, erős italnál tartunk, az első olasz édesség, amely eszünkbe ötlik: a tiramisu.
A legenda szerint a trevisoi Ada Campeol az Alle Beccherie nevű étterem tulajdonosa volt a szülőanyja az olaszok kedvenc krémes finomságának. Mikor gyermekét szoptatta, úgy érezte, hogy szüksége van némi édes energiára (tiramisu jelentése: dobj fel!), így összekevert egy mascarponés, süteményt, melyet torta formába helyezett. Olyannyira jól sikerült a kreációja, hogy az a világ legtöbbet másolt, ezerszer újragondolt ínyencségévé lett, amely bármikor, így a karácsonyi időszakban is asztalunkra kerülhet.
Az eredeti recept összetevői (6-8 főre):
- 300 g mascarpone
- 3 tojás sárgája
- cukor (másfél kanál tojássárgánként)
- babapiskóta
- kávé (enyhén cukrozott)
- cukrozatlan kakaópor
Elkészítése:
Verjük fel a tojássárgákat a cukorral. Adjuk hozzá a mascarponét úgy, hogy puha, krémes állagot érjünk el. Áztassuk a babapiskótákat a kávéba és rétegezzük azokat. Fedjük be a piskótákat a krémmel, majd a krém kerüljön az egész adag tetejére is. Az elkészült édességet pár órára tegyük a hűtőbe. A hűtést követően szórjuk meg az egészet a nyers kakaóporral és tálaljuk hidegen.
Jó étvágyat kívánunk! Buon appetito!
Szerző: K V