Joghurt kicsit másképp – 3 sós ötlet reggelire vagy vacsorára
A joghurtot sokan csak gyümölcsökkel, müzlivel vagy desszertként ismerik, pedig sós változatban is igazi kincs lehet – frissítő, könnyű és még laktató is. Ráadásul nyáron különösen jól jön, ha olyan ételeket készíthetünk belőle, amikhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Íme három sós recept, amit bátran kipróbálhatsz reggelire vagy egy hűs vacsorához.

1. Sós joghurt tál sült paprikával és olívaolajjal
Egy mélytányér joghurtot (legjobb, ha sűrűbb, görög típusú) sózz meg enyhén, majd locsold meg jó minőségű extra szűz olívaolajjal. Dobd fel sült kaliforniai paprikacsíkokkal, apróra vágott friss petrezselyemmel és egy kevés római köménnyel. Pirított pitával vagy kovászos kenyérrel mennyei. Miért jó? Krémes, selymes és füstös ízű – akár vendégvárónak is tökéletes.
2. Mentás-joghurtos uborkasaláta pirított magvakkal
A klasszikus török vagy közel-keleti inspirációjú salátát úgy készítheted, hogy lereszelsz egy uborkát, enyhén besózod, majd kinyomkodod a levét. Elkevered sűrű joghurttal, friss mentával, egy kevés fokhagymával és egy csipet borssal. A tetejére pirított szezámmagot vagy tökmagot szórsz – extra roppanásért. Miért jó? Egyszerre hűsít, frissít és segíti az emésztést is. Főétel mellé, de önállóan is megállja a helyét.
3. Sós joghurtos zabkása buggyantott tojással
A zabkása nemcsak édes lehet! Főzz egy adag zabot víz és só keverékében (vagy kis tejjel, ha krémesebben szeretnéd), majd ha kész, keverj hozzá egy kanál joghurtot. Tálald buggyantott vagy lágy tojással, szórj rá snidlinget, és egy kevés chilipelyhet – meglepően finom, pikáns reggeli. Miért jó? Lassú felszívódású, tápláló, és teljesen új arcát mutatja a zabnak.