Jöhet az idei újévi lencsés recept!
Szilveszter napján nem csak az a felemelő feladatunk van, amely szerint kellően vidám hangulatban lépjünk át az óévből az újévbe! Vannak kötelezettségeink is! Például a nők ne csak a piros alsóneműt készítsék ki estére, nap közben főzzék meg a másnapi lencsés ételt is!
Kinek ne jönne jól egy kis plusz pénz jövőre? Hát ne is bízzuk a véletlenre a 2023-as anyagi helyzetünket, kerüljön csak a babonával átitatott lencse az újévi asztalra!
Lencsefőzelék vajbabbal
Hozzávalók:
2 konzerv lecsepegtetett lencse
2 konzerv lecsepegtetett vajbab
5-6 csésze zöldségleves alaplé
2 ek. paradicsompüré
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4-5 db sárgarépa
petrezselyemzöld
só és bors
Elkészítés:
A vöröshagymát és a sárgarépákat tisztítsuk meg a héjuktól, majd vágjuk apró kockákra. Egy kevés felhevített olívaolajon - gyakran kevergetve - pirítsuk meg ezeket kb. 5 perc alatt.
Ezután adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és keverjük bele a fazékba a paradicsomszószt is.
Öntsük fel az ételt az alaplével, és forraljuk össze a fazék tartalmát.
Ekkor kerüljön bele a lencse és vajbab is az alaplébe, és fűszerezzük meg ízlés szerint az alakuló főzelékünket.
Lefedve pároljuk tovább alacsonyra vett hőn az ételt, hogy a zöldségek kellően megpuhulhassanak. A párolás felénél - kb. 10-15 perc múlva - vegyük le a fedőt a fazékról, hogy a felesleges folyadék elpárologhasson. Ha a sűrűbb állagú főzelékeket szeretjük, egy-két merőkanállal vegyünk ki a fazékból és turmixoljuk össze, majd ezzel sűrítsük vissza a lencsés-babos főzeléket.
Tippjeik:
A hagyomány szerint - a jó szerencsét előidézve - malachúsból készített sültet a legjobb szeletelni január elsején a lencsés étel mellé, azonban az év más napján nyugodtan kínáljuk az elkészült főzeléket a család kedvenc feltétjével, pl. főtt tojás, tükörtojás, húsos vagy húsmentes fasírt, de a klasszikus pirított bacon is nagyon finom vele. A szilveszter éjjelről megmaradt virslit csakugyan belekarikázhatjuk!
Akik pikánsabb ízekre vágynak, elkészíthetik ezt az ételt kicsit csípősen is.
Szerző: GAM