2022.07.06. 11:55:00 7998 272

Jól jársz? Ha ezekre odafigyelsz, nem lesz gond!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár a séta nem tűnik olyan dolognak, amit el lehet rontani – elvégre ideális esetben, azaz gyakorlatilag egész életünkben –, mégiscsak több figyelmet kellene fordítanunk a kivitelezésére. Az apró részletek pedig nem csak akkor számítanak igazán, amikor a gyaloglást edzésként végezzük.

Lépés közben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lépés közben

A séta az egyik legkönnyebben elérhető és szinte a test egészére kiterjedő edzésprogram: Csak egy könnyű pár, a bokát is tartó cipő kell hozzá és az, hogy kilépjünk otthonunk ajtaján, és máris végezhetjük ezt az alacsony hatású kardiovaszkuláris gyakorlatot, amely edzi a szívét, a tüdőt, a lábát és még a törzs izmait is.
Azonban sétálni ugyancsak lehet úgy, hogy közben fájdalmat érezzünk vagy sérülést szerezzünk. Ezek elkerüléséhez ismerjük meg a járási hibákat és a helyes járás módját!

Gyakori hibák járás közben

Lefelé nézés

Aki hajlamos séta közben nézegeti az e-maileket és egyéb üzeneteket, jobb, ha elteszi a telefont. A lefelé nézés séta közben ugyanis nagy eséllyel ront az egész testtartásunkon.
Ilyenkor a hátunk felső részének elmozdulása az alsó háti szakasz természetes görbületét “szűntetjük meg”. Ez a testtartás pedig feszültséghez és fáradtsághoz vezet.
A fül, a váll, valamint a csípő, a térd és a boka vonalával egy vonalba kell, hogy kerüljön.

A törzs hanyag igénybevétele

Törzsünk meglepően fontos a megfelelő járási forma fenntartásához, mivel az a feladata, hogy segítse az egyenes testtartást, elősegítse a koordinált oldalirányú mozgást és energiát vigyen át az alsó testből a felsőbe. A derék és a vállak nem megfelelő helyzetben tartása idővel nagyobb problémákhoz vezethetnek. A hasizmok tartásával és a csípőnk kissé magunk alá húzásával is tudunk ezen korrigálni.

A karmozgatás lecsalása

Az egyik vagy mindkét kar korlátozott karlendítésével sétálni csökkenti a járási sebességét, és kevesebb izomcsoportot foglalkoztatva, lényegesen kevesebb kalóriát égetünk el séta közben. Azonban nem kell túlzásba vinni a kar előre és hátra lendítését sem!

Túl hosszú (vagy túl széles) lépéstáv

A tempó felgyorsítása érdekében sokaknál előfordul, hogy a gyorsabb lépés helyett hosszabb lépéseket tesznek. Ez egy természetes, de hibás hajlam, amely jelentősen megnövelheti a boka-, térd- és csípőízületek mechanikai igénybevételét az igénybe vett ízületek szögének megváltozásának és a csökkent mértékű ütéselnyelés eredményeként.
Lépéseinknek mindig olyan hosszúnak kell lenniük, mintha egy egyszerű sétát tennénk, mivel ez az emberi természetes és hatékony mozgásformája.
A megszokottnál szélesebb lépéstáv is nagyobb megterhelést jelenthet az ízületeknek, ugyancsak növelve a sérülések valószínűségét.

Lecsapodó talpak

Ha minden egyes lépésnél keményen lecsapjuk a lábunkat, megterhelő mechanikai igénybevételt okozunk a kötőszövetben és az ízületekben. Figyeljünk arra, hogy puhán lépkedjünk, azaz testsúlyunkat egyenletesen gurítsuk át a sarkunktól a lábujjakig.
Amikor azon kapjuk magunkat, hogy hangosak a lépteink, azon kell dolgoznunk, hogy testünk teljes izomzatát használjuk az egyes lépések hatásának elosztására.

Forrás: www.thehealthy.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?