Július sztárzöldsége: Finom étkek C-vitamindús rukkolából
Ismered a borsmustárt? Nem, ez nem egy szósz, hanem az aktuális szupersztár, azaz a rukkola valódi magyar neve! A leggyakrabban salátának használt növény a káposztafélék családjába tartozik. A fűszer- és olajnövényként csakugyan ismert zöldség a szexuális életünknek is jót tehet.
Kissé csíp? Kissé keserű? Lendülj túl ezen, és fogyassz belőle minél többet, hiszen rendkívül tápanyagdús ez az idénynövény! Ha sikerült megkedvelnünk, mi magunk is vethetünk belőle magról, hogy kiemelkedően magas klorofill-, antioxidáns- és rosttartalmának hála egészségesre ehessük magunkat vele.
Rukkolás-cukkinis penne
Hozzávalók:
20 dkg penne
6 dkg túró
3 dkg parmezán sajt
2 db cukkini
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
6 dkg rukkola
2 ek. olívaolaj
só, bors
Elkészítése:
A cukkiniket mossuk meg és vágjuk le a végeket, majd vágjuk fel kb. 3 cm hosszú csíkokra. A megmosott rukkolát vagy vágjuk fel csíkokra, vagy tépkedjük falatnyi darabokra tetszés szerint. A megtisztított vöröshagymát kockázzuk apróra, a fokhagymát pedig zúzzuk össze.
Közben hevítsük fel az olajat és pirítsuk meg rajta a hagymákat, majd adjuk hozzá a cukkinit és sózva-borsozva pároljuk puhára néhány perc alatt. A tűzről levéve keverjük a zöldségekhez a rukkolát.
A pennét sós vízben való főzés után szűrjük és csepegtessük le. Közben törjük át szitán a túrót, és 2-3 evőkanálnyival a tészta főzővizéből keverjük ki simára.
Végül a túrót forgassuk bele a tésztába és keverjük hozzá a rukkolás cukkinit is. Reszelt parmezán sajttal és tetszés szerint egy kevés rukkolával díszítve szintén tálalhatjuk.
Rukkolás-feta sajtos rántott palacsinta
Hozzávalók és elkészítés:
A palacsinta:
20 dkg liszt
2 tojás
5 dl tej
csipet só
0,5 dl olaj
A tészta összes hozzávalóját csomómentese keverjük egymással, majd egy bő órát állni hagyjuk, és csak ezután sütjük ki a sós palacsintákat a klasszikus palacsintasütőben.
A töltelék:
2 nagy marék friss rukkola
30 dkg feta sajt
Törjük össze a feta sajtot villával, majd keverjük össze a felaprított rukkolával. Az így kapott tölteléket osszuk el úgy, hogy minden palacsinta közepére jusson belőle 1-1 evőkanálnyi. A palacsintákat ezután hajtogassuk négyzet alakúra.
A panír:
liszt
1 db tojás
zsemlemorzsa
A négyrét hajtott, töltött palacsintákat hagyományos módon bepanírozzuk, azaz lisztben, felvert tojásban, majd panírmorzsában is megforgatjuk egymás után. Végezetül forró olajban, de nem túl nagy lángon mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
Forrás: www.mindmegette.hu